+ Предложи новина
13.06.2017

Едва една трета от кандидат-студентите в ПУ показват сносна езикова грамотност

Едва една трета от кандидат-студентите в ПУ показват сносна езикова грамотност

  Само две пълни шестици има тази година на предварителния изпит по български език в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, а почти всеки пети кандидат-студент е скъсан. Проверяващите са писали 161 слаби оценки, което е 18 на сто от всички 895 явили се. Има 50 шестици и те представляват около 6% от работите, 203 (23%) младежи са показали знания за Много добър. Най-голяма част от желаещите да учат висше образование са заслужили четворка - 333 (38%),  а тройките са 146 (16%).

 Така се оказва, че две трети от кандидатите имат знания, които се отнасят по скалата между двойка и четворка, и едва една трета показват сносна езикова грамотност. Ако се съди по цифрите, това е приблизително същото представяне като в миналогодишната кампания. Но всъщност е отстъпление, като се има предвид, че това лято изпитът бе олекотен с отпадането на първата задача със списък думи, в която обикновено имаше уловки, които изискват добра подготовка. В сегашния формат има сходна задача за откриване на сгрешени думи, но те са поставени в контекста на текст, който трябва да се препише, като се отстранят грешките.

 В тази задача излиза наяве непознаването на голяма част от правилата в съвременния български език, коментират проверяващите. Още по-големи са затрудненията  във второто задание - текст, в който трябва да поправят пунктуационни грешки.

 По  темата за есето „Любовта, без която не мога” повечето работи са свързани със семейството и майката. Съвсем естествено е засегната и темата за приятелите и любимия човек. Някои кандидат-студенти са разсъждавали и върху любовта към самия себе си.  Темата е близка на всички, което обаче не означава, че не са имали проблеми да изложат теза и да я  защитят. Отличните работи са  на младежи с добра езикова грамотност, които умеят да създадат издържан текст, но и не се отличават с особена оригиналност и стил на изказа. Резултатите са тревожни, като се има предвид, че на предварителната сесия обикновено се явяват по-добре подготвените кандидат-студенти.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.92 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ