+ Предложи новина
29.08.2019

Едва 4-ма учители по физика, информатика и ИТ искат да преподават в проблемни райони

Едва 4-ма учители по физика, информатика и ИТ искат да преподават в проблемни райони

 С 200 лв. се увеличава бонусът към заплатата на учителите, които се престрашат да преподават в проблемни училища на ученици с ниски образователни резултати. Това предвиждат предложени от просветното министерство промени в националната програма "Мотивирани учители" (1.7 млн. лв.), по която МОН се опитва да осигури педагози за училищата в проблемни райони. Така допълнителното възнаграждение на педагозите ще станe 500 лв., с което от ведомството на министър Красимир Вълчев се надяват да повишат интереса към програмата.

 МОН искаше да сформира корпус от 80 учители по математика, физика и информатика и информационни технологии (с поне 8 г. опит) за проблемните райони у нас заради повсеместната липса на достатъчно добре подготвени кадри, особено по някои от техническите предмети. Намерението обаче се оказа пред провал, тъй като едва 4-ма педагози поискаха да преподават на уязвими ученици. Заради това МОН реши да удължи срока по програмата, както и да увеличи от 300 на 500 лв. средствата, които планираше да дава към заплатата на тези учители. Отделно от това учителите ще получават и по 200 лв. на месец за покриване на наем или за възстановяване на транспортните разходи за срок от 12 месеца (това фигурираше и преди в програмата), като договорите, които те ще сключват с МОН, също остават за срок от 3 г.

 Другият модул на програмата бе за специалисти с висше образование, които искат да придобият професионална квалификация „учител“ по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии и чужди езици. За тях е планирано 1-годишно задочно обучение в университет, за което ще получат по 1200 лв. финансиране плюс разходи за нощувки и транспорт. При квота от 100 души обаче до 24 април се бяха явили едва 65 кандидати. С промените се разширяват възможностите за включване на специалисти във въпросните едногодишните обучения - добавят се и кандидати да станат учители по биология и химия, като вече ще се допускат и кандидати с образователно-квалификационна степен „бакалавър“, а не само специалисти със степен „магистър”.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Английски за деца
Индийски танци София
Курсове по Испански Варна
Йога в къщи
Курсове по Руски език Пловдив
Уроци по Математика София Дружба
Школа по Математика София
Висша Математика 1 част
Латино танци Пловдив
Немски училища в София
Уроци по Химия и Биология
Интензивни курсове по Английски София
Курсове по Английски в Малта
Курсове по Руски онлайн
Испански език за начинаещи
Тренировки по Футбол за деца Славия
Уроци по Тенис София
Народни танци в Пловдив Кючук Париж
Балетни школи
Латино танци за деца София
Курсове за Фризьор Варна
Курс по Италиански онлайн
It курсове Варна
Английски език за начинаещи
Частни уроци по Литература Бургас
Китайски език онлайн
Български език и Литература за 6 клас
Курсове по център Варна
Тренировки по Футбол за деца Варна
Курс по Италиански Варна
Курсове по Немски в София
Тест по Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ