+ Предложи новина
15.07.2020

Едва 19 десетокласници от обединените училища в Пловдивско продължават обучението си

Едва 19 от общо около 80 десетокласници, които завършват тази година обединените училища в Пловдивска област, са решили да продължат образованието си и кандидатстват в обявения допълнителен прием в три учебни заведения.

По новия Закон за предучилищното и училищното образование това е първият випуск, който завършва първа гимназиална степен в края на 10. клас.  Учениците от обединените училища, които обучават до 10. клас, имат две възможности – да вземат документ за завършена степен и да приключат с образованието си или да продължат в друго школо още 2 години до завършване на средно. И в двата случая трябваше да положат национално външно оценяване, което за първи път тази година трябваше да се проведе в 10. клас за всички ученици, но бе отменено заради пандемията. Вместо с резултатите от него учениците от обединените училища могат да продължат другаде с оценките от дипломата.

 В Пловдивска област завършващите обединени училища са общо около 80 – от ОбУ „Йордан Йовков“, ОбУ „Христо Ботев“ в Дълго поле, ОбУ „Христо Ботев“ в Красново и бившето ОбУ „Св. св. Кирил и Методий“, което от тази година учебна година бе преобразувано в средно и занапред ще готви в професионални паралелки до 12. клас в тясно сътрудничество с предприятия от Тракия икономическа зона.

 В последната година директорите и на четирите учебни заведения мотивираха ученици и родители да не се отказват на този етап от образованието, макар че вече има законова възможност за това, а да продължат до завършване на средно. Едва една четвърт обаче действително се оказват склонни да го сторят и са подали документи за паралелките от допълнителния прием в 3 училища, които обявиха, че ще класират желаещите на състезателни начала. Най-много са кандидатите да продължат обучението си в Калековец – 10 Това са десетокласници от същото училище, които ще продължат в в 11 клас, след като то вече е средно и ще ги готви за монтьори според нуждите на индустрията в района. Само 6 ученици искат да продължат да учат в ПГ по туризъм „Асен Златаров“ – вероятно от пловдивското ОбУ Йордан Йовков,  а едва трима имат намерение от Красново да пътуват до Хисаря, за да продължат като единайсетокласници в тамошното СУ „Христо Смирненски“.

 От Регионалното управление на образованието уточняват, че ако след трето класиране обявените паралелки са под норматива, допълнителен прием няма да има. При такъв сценарий паралелките ще бъдат закрити и въпреки желанието си, дори малкото подали заявления няма да могат да постъпят там. Това обаче не означава, че те не могат да продължат в гимназия. В този случай обаче трябва да се ориентират към друго училище, в което има свободни места.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ