+ Предложи новина
05.05.2015

Държавни пари - само за специалности, които са важни за икономиката

Държавни пари - само за специалности, които са важни за икономиката

  Държавата започва битка срещу ненужните специалности в университетите. Според готвени промени в Закона за висшето образование, пари ще се отпускат в зависимост от оценката на университета, при това не за всички специалности. Идеята е държавни пари да се дават само за студентите в най-добрите специалности и тези, които учат в такива, от които пазарът на труда има нужда.

  Една от причините за промените е проблемът, че от години бизнесът се задъхва, защото образователната система не дава нужните кадри. Ще има възможност за платено обучение – то обаче може да стане много по-скъпо и таксите да станат до 170% от издръжката на студента. Парите за специалностите, в които студентите не показват добри резултати, ще спрат. Така държавата иска да стимулира специалностите, които са важни за икономиката. „С други думи държавата поема активна роля в това да осигури качество в образованието не само като пише оценки, а като спре да заплаща за съответното обучение”, заяви зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков.

  Университетите все пак ще имат шанс да запазят специалностите, парите за които ще бъдат орязани. Но при условие,че да ги направят напълно платени. Ако студент избере да учи администрация, но в Технически университет, ще трябва да си плати. Таксите може да стигнат до 1200 лева. И докато едни специалности може да изчезнат от някои университети, защото не са присъщи за тях, за други промяната ще е положителна. Ще се направят и защитени професии. За тях се предвиждат и допълнителни финансови стимули. „Такива, които са важни за икономиката, но по редица причини няма достатъчно кандидат-студенти и няма достатъчно капацитет, пример са инженерните специалности, високо квалифицираните инженери се търсят”, допълни зам.-министър Николай Денков.

  „Когато спрем да искаме само юристи да произвеждаме или политолози или европеисти, тогава ще знам, че в България нещо реално се случва”, обясни Иван Мирчев, ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски”.

  Педагогиката също ще е сред защитените специалности, защото до 10 години се очаква 50% от учителите да се пенсионират. До 2018 г. пък вече половината от държавните пари ще се дават за качество, а не само за брой за студенти.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.9 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Подготовка за матура по БЕЛ
Уроци по Пиано цени
Частни уроци по Литература Хасково
Уроци по Хип Хоп танци онлайн
Салса танцово студио
Народни танци за деца в Младост
Курс по Френски онлайн
Частни уроци по Руски език Пловдив
Курсове по Руски Бургас
Частни детски градини Дружба
Курсове по Английски Русе
Уроци по Английски Овча Купел
Курсове по Рисуване Пловдив
Курсове по Китайски език
Индивидуални курсове по Английски
Курсове по Английски за деца
Частен учител по Математика
Индивидуални уроци по Плуване за деца Варна
Частни уроци по Английски за деца
Учител по Химия София
Уроци по Плуване за възрастни Бургас
Курс по Италиански Варна
Зумба танци за отслабване
Уроци по Пиано Пловдив
Немски език за деца
Индийски танци в София
Курсове Финанси
Математика 4 клас презентации
Частни детски градини Надежда
Уроци по Английски език онлайн
Гърция История
Уроци по Английски Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ