+ Предложи новина
08.08.2016

Държавата търси учители

Държавата търси учители

  Традиционно голямото търсене на учители преди първия учебен ден е в разгара си. Стотици преподаватели се търсят в страната, показва проверка на "Сега" в някои от големите инспекторати по образование и в електронната борса на Агенцията по заетостта. Регионалните инспекторати не разполагат с обобщени данни - свободните позиции се подават от училищата, като на сайтовете на инспекторатите също се публикуват. Затова е трудно да се обобщи преподаватели по кои предмети са най-търсени, но справките показват, че в редица училища има сериозен недостиг на учители. Според данните на АЗ близо 1400 са обявите в електронната система за преподаватели и педагогически персонал за цялата страна към началото на август. Най-голям недостиг има сред учителите за прогимназията (между пети и седми клас) - обявите са 612. 210 са нужните преподаватели в основното образование. Над 150 са само за област Варна, показва справката в техния инспекторат. Сред най-търсените тук са преподавателите по чужди езици, математика и информатика. В област Стара Загора търсят близо 170 преподаватели - за Чирпан, Казанлък, по селата, както и за Стара Загора. Над 100 учители се търсят в област Бургас. В Сливен се търсят около 30 преподаватели, а в Пазарджик - 70.

 Десетки преподаватели търсят и столичните школа. Сред последните обяви за свободните работни места на столичния инспекторат е тази на 43-то СОУ, което има нужда от девет учители - по математика, география, труд и техника и др. 32-ро СОУ също е търсило седем учители и още двама на по половин щат. Обявата обаче е изтекла в края на юни.

 Не навсякъде в страната обаче търсенето е така голямо - в Кърджалийско три училища търсят четирима учители според сайта на регионалния инспекторат - по един по математика и български език и двама по английски език. В Силистра имат нужда от седем учители, като трима са за училището в село Голеш. В бургаското село Руен само едно училище - "Елин Пелин", търси 13 учители - по български език и по математика, трима по английски език, както и един по турски език. Несебърското ОУ "Любен Каравелов" има нужда от 10 преподаватели - предимно за началния етап, един по физическо и един по музика. Основното училище в пазарджишкото село Звъничево пък е дало обяви за 14 възпитатели.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Норвежки език
Уроци по Български език за 7 клас
Балет деца
Фитнес тренировки за отслабване
Йога Хасково
Курсове за Фризьори
Уроци по Народни танци София Люлин
Курсове по Руски език в София
Модерен Балет за деца Пловдив
Уроци по Пеене Русе
Китайски език ЮЗУ
Курсове по Фотография Варна
Индивидуални уроци по Плуване за деца Варна
Частни детски ясли София център
Клипове уроци по уличен
Уроци Плуване София
Тренировки по Волейбол в София за деца
Уроци по Английски София
Курс Английски ИЧС
Джаз Балет
Английски език за 1 клас
Бизнес Немски
Уроци по Плуване за възрастни София
Курсове по it
Английски за начинаещи деца
Английски език граматика
Уроци по Български и Математика
Матура за 7 клас по Химия
Урок по Плуване
Частни уроци по Български език Варна
Уроци по Английски София цени
Вечерен курс по Испански език
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ