+ Предложи новина
05.02.2015

Държавата отпуска пари за частните училища

Държавата  отпуска пари за частните училища

   Държавното финансиране за частните училища и детски градини ще влезе в сила от 2018 година. Парите за частните учебни заведения обаче ще са само част от тези, които ще се дават на общинските и държавни.

   „За“ гласуваха всички 67 депутати от ГЕРБ в залата, 14 от РБ, 15 от ПФ, 2 от БДЦ, 2 от АБВ и един независим. Против бяха 23 от БСП, 8 от „Атака“ и един независим. ДПС и един депутат от БСП се въздържаха. Парламентът отхвърли проект за закон за народната просвета, внесен от левицата.

   Средствата ще се дават само за покриване на учебния процес, тоест за заплати на учителите, за частните училища няма да има средства за материалната база, за специалисти и за работа по интереси.

   Управляващите предвиждат и възможност държавата да спира парите за частните училища и детски градини, ако в работата им бъдат открити нарушения по време на външното оценяване. Новият закон дели гимназиалното обучение на два етапа – първият ще е до 10 клас, а вторият – до 12 клас. В момента гимназиалната степен е една. Така средно образование вече ще може да се завършва и в 10 клас, но дипломата в този случай няма да е достатъчна, за да се кандидатства в университет. Целта на разделянето на гимназиалното образование е да се даде възможност на учениците да завършват в годината, в която навършват 16 години, тъй като по конституция образованието е задължително до тази възраст.

източник: Investor.BG

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ