+ Предложи новина
20.10.2016

Държавата е похарчила 51 млн. за интегрирането на ромите в образованието, ефект няма

Държавата е похарчила 51 млн. за интегрирането на ромите в образованието, ефект няма

  Осъществените дейности за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства през периода 2012-2014 г. в системата на образованието не са достатъчно ефективни за постигането на поставените цели и планираните ефекти. Това е заключението на одит на Сметната палата относно интегирането на деца от малцинствата в образователната система. Не са обединени усилията на всички заинтересовани институции и власти за постигане на ефективна и трайна образователна интеграция. В същото време за тази цел са финансирани дейности общо за над 26 млн. лв., от които 3,4 млн. лв. от бюджета на Центъра, над 21,4 млн. лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и близо 1,2 млн. лв. от други европейски източници, казва палатата.

Ето и какви са другите констатации:

  - въвеждана е целодневна организация на обучение, осигурявано е допълнително обучение за децата, на които българският не е майчин език. Но действащата законова и подзаконова нормативна уредба не е изчерпателна и не е предвиден държавен образователен стандарт с правила за образователната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

-не са създадени условия за добра координация между дирекции, второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, общини и структури, работещи по проблемите на образователната интеграция. Това пречи на обединяването и синхронизирането на усилията в цялостен интегриран подход за ефективност и устойчивост на резултатите.

-не е определен ред за събирането на данни за етническия произход на децата и учениците по проекти, финансирани от национални програми и със средства по три схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Това затруднява оценяването дали са постигнати целите и планираните ефекти. Например: За усвоените по схемите около 21,45 млн. лв. за периода 2012-2014г. са посочени индикатори за изпълнение и за резултат – над 89 хиляди лица, участващи в мерки за превенция на ранното отпадане от училище (деца, ученици, учители и родители) и близо 33 хиляди ученици, отново интегрирани в образователната система. Липсва обаче информация за броя на децата от етническите групи.

- не е ефективен контролът, осъществяван от регионалните инспекторати по образованието, за изпълнение на дейностите за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства.

- липсва адекватна система за оценяване на проектните предложения от Центъра и това поражда рискове за значителен субективизъм, развитие на корупционни практики, както и риск да бъдат финансирани проекти с участието на минимален брой деца и ученици от етническите малцинства. Например: В конкурсните процедури на Центъра в периода 2012-2014 г. няма конкретни изисквания към целевите групи - допустими са за финансиране всички деца и ученици, участващи в процеса на образователна интеграция, учители и родители. А в аналогична схема, финансирана по ОПРЧР, е предвидено най-малко 30 на сто от участниците във всеки проект да бъдат деца и ученици от етнически малцинствени групи, които отпадат или въобще не попадат в образователния процес.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Индивидуално обучение по Фотография
Частна детска градина София Хаджи Димитър
Уроци по Математика Бургас
География тестове
Танцова школа София
Уроци по Хип Хоп танци 2008
Брейк танци за начинаещи
Excel курсове
Английски b2
Частни уроци по Английски за деца
Сертификат по Английски език
Частна детска ясла София център
Курс по Английски език Пловдив
Говорим Английски
Курсове по Немски език Пловдив
Уроци по Салса
Как да научим Немски език
Народни танци за начинаещи София център
Уроци по Турски език за начинаещи
Частна детска ясла София Гоце Делчев
Тренировки по Волейбол в Бургас
Гръцки език за напреднали
Матура за 7 клас по Математика 2014
Тенис на корт уроци
Занималня София център
Курсове за Маникюр цени
Уроци по Математика Варна
Фризьорски курсове София
Упражнения по Руски език
Школа по Ориенталски танци Пловдив
Пилатес упражнения за отслабване
Курсове по Плуване
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ