Регистрирай се
+ Предложи новина
06.11.2019

Държавата дава 1,6 млн. лв. на центровете за специална образователна подкрепа

Държавата дава 1,6 млн. лв. на центровете за специална образователна подкрепа

 Два пъти се е увеличил броят на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. В момента те са 1600, заяви зам.-образователният министър Деница Сачева на Втората международна конференция „Допълваща и алтернативна комуникация“.

 По думите ѝ ръстът на специалистите е в резултат на целенасочената политика на Министерството на образованието и науката. Според колективния трудов договор в системата на предучилищното и училищно образование на всеки 400 ученици в школата трябва да има по един психолог, педагогически съветник или социален работник, а при над 900 – минимум двама. В детските градини пък на всеки 250 малчугани трябва да има поне по един специалист. Сачева посочи, че в системата постепенно постъпват на работа повече ресурсни учители, психолози, логопеди, рехабилитатори на слуха и говора, учители на деца с нарушено зрение и с умствена изостаналост, педагогически съветници и др. „Те са 3933 в училищата и детските градини и още 931 в Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. В същото време все още техният брой е недостатъчен, тъй като децата със специални образователни потребности (СОП) са 20 368“, каза Сачева.

 Зам.-министърът подчерта, че МОН инвестира средства в създаване на по-добри условия за обучението на тези деца. През тази година по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ бяха финансирани 38 проекта на Центровете за специална образователна подкрепа на обща стойност 1,6 млн. лв. С тях ще бъдат закупени специализирани уреди, техника, софтуерни продукти, дидактически материали за по-доброто обучение на децата.

 От новите модерни технологии ще могат да се възползват близо 3000 малчугани. Израждане на защитена образователна среда за деца със СОП пък се предвижда по стартиращия проект „Образование за утрешния ден“ по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Тя ще включва интерактивни дъски, интерактивни маси в детските градини, таблети, мултимедийни проектори, дисплеи за визуализация на интерактивно съдържание и др. „Предстои разработването на проект „Подкрепа за приобщаващо образование“ по Оперативната програма, като част от дейностите ще бъдат насочени към функционалната оценка на индивидуалните потребности, специализирани обучения, работа със семействата и децата със специално потребности и др.“, допълни Сачева.

Източник: www.monitor.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Пеене София
История 9 клас
Йога видео уроци
Водене на Счетоводство
Брейк танци София
Курсове за Фризьор Стара Загора
Народни танци за деца Русе
Български език за 7 клас
Латино танци за начинаещи Варна
Български за чужденци
Йога в Русе
Курсове по Фризьорство София
Учител по Математика Сухата река
Йога уроци
Курсове Немски Варна
Йога център София
Уроци по Математика Хаджи Димитър
Примерни тестове по География за кандидат студенти
Фризьорски курс Варна
Уроци по Гръцки език София
Частни детски градини Надежда
Курсове по Английски
Как да науча Английски лесно
Латино танци за деца в Пловдив
Курсове по Гръцки език Пловдив
Тренировки по Баскетбол София
Уроци по Плуване цена
Боксови клубове в София
Курс по Испански език онлайн
Частна детска градина София център
Курс Английски София
Курсове по Рисуване за възрастни
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ