Регистрирай се
+ Предложи новина
06.11.2019

Държавата дава 1,6 млн. лв. на центровете за специална образователна подкрепа

Държавата дава 1,6 млн. лв. на центровете за специална образователна подкрепа

 Два пъти се е увеличил броят на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. В момента те са 1600, заяви зам.-образователният министър Деница Сачева на Втората международна конференция „Допълваща и алтернативна комуникация“.

 По думите ѝ ръстът на специалистите е в резултат на целенасочената политика на Министерството на образованието и науката. Според колективния трудов договор в системата на предучилищното и училищно образование на всеки 400 ученици в школата трябва да има по един психолог, педагогически съветник или социален работник, а при над 900 – минимум двама. В детските градини пък на всеки 250 малчугани трябва да има поне по един специалист. Сачева посочи, че в системата постепенно постъпват на работа повече ресурсни учители, психолози, логопеди, рехабилитатори на слуха и говора, учители на деца с нарушено зрение и с умствена изостаналост, педагогически съветници и др. „Те са 3933 в училищата и детските градини и още 931 в Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование. В същото време все още техният брой е недостатъчен, тъй като децата със специални образователни потребности (СОП) са 20 368“, каза Сачева.

 Зам.-министърът подчерта, че МОН инвестира средства в създаване на по-добри условия за обучението на тези деца. През тази година по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ бяха финансирани 38 проекта на Центровете за специална образователна подкрепа на обща стойност 1,6 млн. лв. С тях ще бъдат закупени специализирани уреди, техника, софтуерни продукти, дидактически материали за по-доброто обучение на децата.

 От новите модерни технологии ще могат да се възползват близо 3000 малчугани. Израждане на защитена образователна среда за деца със СОП пък се предвижда по стартиращия проект „Образование за утрешния ден“ по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Тя ще включва интерактивни дъски, интерактивни маси в детските градини, таблети, мултимедийни проектори, дисплеи за визуализация на интерактивно съдържание и др. „Предстои разработването на проект „Подкрепа за приобщаващо образование“ по Оперативната програма, като част от дейностите ще бъдат насочени към функционалната оценка на индивидуалните потребности, специализирани обучения, работа със семействата и децата със специално потребности и др.“, допълни Сачева.

Източник: www.monitor.bg

Над 150 000 родители и обучаеми
търсят уроци и курсове в УЧИТЕЛИ БГ
  • Бърза и лесна регистрация
  • Създавате професионален профил
  • Рекламирайте Вашите уроци и курсове
Регистрирайте се сега и
намерете подходящи ученици!
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Спортен център Варна
Курсове Немски Бургас
Частен учител по Математика
Онлайн курс по Английски
Курсове за Маникюр Бургас
Частна детска градина София Бъкстон
Курсове за Масажисти
Школа по Английски в Люлин
Йога на Български
Уроци по Математика София Дружба
Курсове Английски София
Индивидуално обучение по Английски език в София
Частна детска градина София Оборище
Курсове Йога
Уроци по Английски София
Уроци по Математика София Сердика
Езикова школа Испански език
Курсове за Фризьор Благоевград
Курс по Немски Бургас
Уроци по Немски език online
Нива Английски
Курсове по Козметика София
Руски език за деца
Клуб по Народни танци
Курсове Маникюр Хасково
Частни уроци по Модерен Балет
Онлайн курсове по Английски език
Латино танци видове
Латиноамерикански танци Пловдив
Курсове по Английски Бургас
Уроци по Рисуване Пловдив
Английски език курсове София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ