+ Предложи новина
20.11.2015

Две трети от българите над 15 години са финансово неграмотни

Две трети от българите над 15 години са финансово неграмотни

  Две трети от българите над 15 години са финансово неграмотни и не разбират понятие като диверсификация на риска, а почти половината се объркват и за инфлацията. По този показател сме на 72-ро място в света с равен резултат с този на Шри Ланка, Доминиканската република, Коста Рика, Малави и Габон. Това показва проучване на финансовата грамотност на рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс“ и на компанията за финансова и инвеститорска информация „МакГроу Хил Файненшъл“. Анкетата е проведена сред 150 000 възрастни от 144 страни. Според методологията за финансово грамотни се смятат хората, които отговорят вярно на поне 3 от 5-те зададени въпроса. За инфлацията например питането е следното: „Ако след 10 години доходите ви и цените на стоките, които потребявате, се удвоят, колко ще можете да купувате - повече, по-малко или същото количество?“ 58% от българите са отговорили правилно, че покупателната им способност ще се запази. Успеваемостта на въпроса за лихвата е малко по-висока. Едва една пета от хората обаче имат понятие какво е диверсификация на риска, а близо две трети се объркват на въпросите за дългосрочно олихвяване.

 Данните показват, че у нас 38% от мъжете и 31% от жените имат добра финансова култура. Подобно разделение се наблюдава във всички изследвани страни. Сред по-заможните българи делът на финансово грамотните е 41%, а сред бедните е 26%. Грамотността у нас съответства на средното световно равнище. Две трети от хората над 15 години, или 3,4 млрд. Души, нямат понятие от основни финансови понятия. Сред съседните ни държави най-образовани в това отношение са гърците - 45% от тях имат добра култура. В това отношение изпреварваме значително румънците, турците и македонците. Първенци в класацията са Норвегия, Швеция и Дания, в които 71% от населението разбират основните финансови термини. Най-слаби са показателите на Йемен, Албания и Афганистан. По-малко от 15% от техните жители могат да отговорят на въпроси за инфлацията, олихвяването и диверсификацията на риска.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ