+ Предложи новина
28.04.2020

Дванадесетокласничка от Варна преговаря с просветния министър за облекчени матури

  Неда от Варна написа дълго писмо, че 12-класниците са стресирани, образователният министър я покани да обмислят какво точно искат. Стоенето вкъщи и онлайн уроците изтормозили гимназистите, а нямало как да си починат.

 Как да бъдат облекчени зрелостните изпити за 12-класниците след извънредното положение ще преговарят образователният министър Красимир Вълчев и отличничката на варненската Математическа гимназия Неда Недева. Преди това обаче момичето и съучениците ѝ трябва да обмислят внимателно какво точно искат. За това са се разбрали министърът и Неда в телефонен разговор, след като момичето му изпрати в четвъртък дълго писмо за тежкото положение на завършващите гимназия и натовареното онлайн обучение. В него тя и съучениците ѝ споделят притесненията си около провеждането на държавните зрелостни изпити тази година заради COVID-19.

“Потърсих и телефон на министъра - да му се обадя, след като пратя имейла, но не го открих”, каза за “24 часа” абитуриентката. Министърът обаче я е намерил, за да говорят. И се разбрали да обсъдят вариантите подробно след седмица, когато Неда и съучениците ѝ се разберат точно каква промяна искат за матурите.

 В писмото отличничката предлага както пълна отмяна на матурите, така и поне отлагането им или провеждането в по-лек вариант. Дотук обаче образователният министър на няколко пъти обяви, че е против да бъдат отменяни изпитите след 12-и и след 7-и клас. Матурите са вход за университета, а тези след 7-и клас към кандидатстване в гимназия, мотивира се той. По-склонен е при дълго продължаване на извънредното положение да бъдат отменени препитванията след 4-и и след 10-и клас.

 Засега образователното министерство обмисля единствено изтеглянето на изпитите за по-късни дати през май и в началото на юни, но не и за пълна отмяна. “Искам да знам, че когато взимат решение за изпитите и каквото трябва да се случва, ще го съобразят с нашите виждания. От два месеца всички говорят за коронавируса, а никой не ни пита ние как сме”, коментира Неда от свое и от името на своите съученици. Състоянието, в което се намират, е много трудно, стресът се трупа на едно място, в кратък период трябва да се наваксва с много материал. Това най-много притеснява младите математици.

 Освен това при обучението онлайн те прекарват много по-дълго пред компютъра, а и нямат време да наваксат с материала. На следващо по важност място Неда поставя принудителното стоене вкъщи, което по думите ѝ много тормози учениците и те няма как да си починат. Всичко, което искаме, е да бъдем чути от екипа, който взима решения за зрелостните изпити.

 Неда вече е кандидатствала в престижен университет, в който ще изучава молекулярна биология. Ако успее да завърши. Иска да се занимава с изследователска дейност. Не се вълнува особено за абитуриентската вечер, която също може да пропадне.

“Купих си рокля, но и да няма бал, това не ме притеснява. Най-важен е зрелостният изпит”, разказва момичето.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ