+ Предложи новина
05.11.2019

Допълнителни пари за училищата, които са установили добър диалог с родителите

Допълнителни пари за училищата, които са установили добър диалог с родителите

  Училищата, които водят добър диалог с родителите, ще получават допълнителни финансови стимули. Това ще бъде възможно по нова национална програма на просветното министерство, съобщи ресорният министър Красимир Вълчев по време на представянето на резултати от изследването на Асоциация Родители „Първоначално картографиране на социалната среда в училище и на взаимоотношенията между училище и родители“.

 „Ще намерим средства, с които да направим национална програма за насърчаване на добрите училищни политики за взаимодействие с родителите. По този начин ще провокираме училищата.“, заяви Вълчев. По думите му над 2/3 от родителите са с нагласата да подкрепят учителите и това трябва да се използва като предпоставка за разговори на тема възпитание и дисциплина.

 Пълният списък с националните програми на МОН за 2020-а ще бъде представен през февруари. За тях ще бъдат заделени с 40 млн. лв. повече спрямо тази година, каза Вълчев. Освен новите национални програми, ще има нови модули във вече стартиралите. „Ще надградим националната програма за модернизация на професионалното образование, като бъдат включени и неспециализираните училища, ако те обучават в специалности, в които се подготвят кадри за професии с очакван недостиг“, разясни министърът.

 Догодина 50 млн. лв. повече ще бъдат предвидени и за университетите. От тях около 10 млн. лв. ще бъдат за национални програми, които да стимулират висшите училища да правят определени политики. „Най-вероятно едната програма ще бъде насочена към професионалните направления, които произвеждат учители - както педагогическите, така и математическите и хуманитарните, които имат допълнителен педагогически профил. Университетите ще могат да променят учебните си планове, за да отговорят на предизвикателства пред системата.“, уточни Вълчев. Идеята е с новите програми да се съчетава квалификация по повече дисциплини или едновременно по специална педагогика и ресурсни учители.

 Провокирането на интерес към учене пък ще е един от приоритетите на МОН догодина. „Ще се опитаме да направим това с 20-те млн. лв., които имаме за обновяване на кабинети. Към тях ще прибавим и 4 млн. лв. които са условно нарочени за насърчаване на иновациите“, обясни начина на финансиране образователният министър. Тези средства ще бъдат използвани както за закупуване на нова техника и мебели, така и за модернизация, свързана с иновации с процеса на учене.

 Акцент в бюджет 2020-а е и стимулирането на професионалното образование. Догодина ще бъдат увеличени стипендиите на учениците, които се обучават в защитени специалности или такива с очакван недостиг, както и на тези в дуално обучение. В проектобюджета за 2020-а са заложени 3 млн. лв. за общежитията към професионалните гимназии, но те ще бъдат над 4,5 млн. лв., обясни Вълчев. Правото на транспорт на учениците също ще бъде разширено с 4-те млн. лв. увеличение. Вместо до най-близкото школо, пътуващите гимназистите ще могат да изберат друго, ако се обучават в специалности с бъдещ недостиг на пазара на труда.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Самоучител по Гръцки език download
Уроци по Китара в София
Уроци по Биология и Химия Пловдив
Уроци по Музика за 3 клас
Уроци по Английски онлайн за начинаещи
Курсове по Рисуване уасг
Английски език в София
Онлайн курс Английски
Пилатес за корем
Курс Френски Пловдив
Индивидуални уроци по Френски език
Уроци по Математика Дружба
Уроци по Рисуване online
Компютърни курсове Пловдив
Частни детски ясли София център
Индивидуални тренировки по Плуване
Пилатес София Младост
Интензивен курс по Немски
Курс Италиански Варна
Немски език за начинаещи онлайн
Италиански за начинаещи онлайн
Уроци по Математика Младост
Уроци Графичен Дизайн
Модерен Балет Стара Загора
Уроци по История за 5 клас
Йога Люлин
Езикови школи Бургас
Литература за 7 клас
Частна детска градина София Надежда
Интензивен курс по Немски
Уроци по Пиано Младост
Балетна школа София Класически Балет
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ