+ Предложи новина
09.07.2016

Допълнителни часове по български език за ромските деца в детската градина

Допълнителни часове по български език за ромските деца в детската градина

  Деца, за които българският не е майчин език, ще го учат допълнително в училище и в детската градина. Това предвижда държавният образователен стандарт за усвояването на българския книжовен език, който вече е публикуван за обществено обсъждане. Той урежда  усвояването на езика от хлапета от малцинствата, деца на чужди граждани и на бежанци. Регламентира и усвояването му от децата на българите в чужбина. За учениците с различен от българския майчин език вече  трябва да има допълнително обучение извън задължителния  учебен план. Това може да са извънредни часове през годината или пък през лятната ваканция. За всяко дете от тази група трябва също да се осигурят консултации, занимания по интереси, достъп до библиотека и работа и логопедична помощ. Деца на мигранти и чужденци ще учат българския като чужд индивидуално или в група. Според новата нормативна база в детската градина трябва да има 2 допълнителни часа  седмично при целодневно обучение и 1 при полудневно.

 В начален етап допълнителната подготовка по български ще е общо 90 часа, което прави по 3 часа седмично. В прогимназията става 120 часа, или 4 на седмица. За ученици, обучаващи се от 8. клас до класа, в който навършват 16 г., нормативът е 180 учебни часа, по 5 часа седмично.

Източник: www.marica.bg

Снимка: деца от ЦДГ "Пролет" с. Безводица, общ. Балчик

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ