+ Предложи новина
19.05.2016

Доц. Красимира Александрова оглави Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"

Доц. Красимира Александрова оглави Националната библиотека

  Доц. Красимира Александрова е новият директор на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Това съобщи Венцислав Велев, началник на отдел "Регионални дейности" към Министерството на културата. Кандидатите за поста са били трима, но само доц. Александрова е отговаряла на високите критерии, поставени в закона. Сред изискванията са човекът да е хабилитирано лице, да владее чужд език и да представи 5-годишния си план за развитие на културния институт. Директорът на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ трябва да е български гражданин, да има поне 5 години опит на ръководна длъжност в библиотека, да умее да формира цели и пътища за постигането им, както и да познава отлично законодателството в страната ни в областта на културата и структурите и начините на работа на просветното министерство. От маскималния брой точки, който комисията по избора поставя, доц. Александрова печели конкурса  с 430. Минимумът е бил 320 точки. Председател на комисията е Боил Банов, заместник министър на културата.

 Красимира Александрова е хабилитиран преподавател, с повече от 20 години стаж като библиотекар. Била е главен библиотекар на библиотеката на Шуменския университет "Константин Преславски" между 1980 – 1998 г. и директор на регионалната библиотека "Стоян Чилингиров", Шумен от 2004 до 2013 г. През 2012 г.придобива докторска дисертация по специалността „Обществени комуникации и информационни науки, книгознание, библиотекознание и библиография (библиография)”.

 Доц. Красимира Александрова ще смени проф. Боряна Христова, която е начело на Народната библиотека в последните 18 години. Според закона за обществените библиотеки, директорът на Националната библиотека се назначава от Министерството на културата с конкурс, като мандатът е 5 години. След избора на журито се очаква решението на министъра на културата Вежди Рашидов.

Източник: www.epicenter.bg

Оценка 4.88 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ