+ Предложи новина
25.02.2016

Доц. Кирчо Атанасов: Възможно е новият просветен закон да срине системата

Доц. Кирчо Атанасов: Възможно е новият просветен закон да срине системата

  Влизането в сила на Закона за училищното и предучилищното образование трябва да се отложи с една година.  Сега се предвижда той да заработи от 31 август това лято, но все още не са готови и обсъдени 19 стандарта. Те са очите на този закон, без тях ще е сляп. Технологично няма как да бъдат изпипани в такива срокове, освен ако някъде някой събере двайсетина души и те ги гласуват формално. Това обаче няма да е обществена дискусия, а само фиктивно обсъждане. Другият голям проблем е, че се бави утвърждаването на учебните програми за 1. и 5. клас и вече няма как учебниците по тях да бъдат готови до началото на учебната година. Да се добавят пропуснати в тях произведения, като се отпечатат на кориците, или да се пускат допълнителни брошури, е пародия. Как ще кажем на първокласника: "Учи сега от тук до 35 страница. А нататък ще гледаш в ей тази брошурка!". Ако беше при зрелостниците, както и да е - там и сега много деца не ползват учебници. Но да посрещнеш първолаците на входа на системата с такъв хаос е непростимо.

 Рисково е законът да влезе в сила от лятото и заради новите структури, които той регламентира. Ако се използва например възможността за сливане на училища в едно обединено учебно заведение, до есента не могат да се минат всички процедури - обсъждане, гласуване на общинска сесия, одобряване от МОН и реално преструктуриране. В същото време, ако междувременно деца са кандидатствали в дадено училище, след това изведнъж може да се окаже, че него вече го няма и трябва принудително да учат другаде. Какво да обясним на учителите и на учениците?

 По-разумно е да се изчака и законът да се прецизира, вместо да се бърза. Смяната на просветния министър и екипа му също в момента води до буксуване на реформата. Всяко форсиране само ще навреди на системата. Нека в министерството чуят Йорданка Фъндъкова, която вече им каза колко е наложителна отсрочка от една година. Само че те чакат Бойко. Накрая ще се изложат и политически, но по-големият проблем е, че ще сринат системата. Поначало е истинско недоразумение не МОН, а парламентарната група на ГЕРБ да пише новите правила. Това е уникален случай! Затова предишният министър до края не беше в час. А говорим за генерални промени, не за козметични. Може да ме упрекнат, че говоря като опозиция. Но тук няма място за партийно поведение. Аз дори поздравих министерството, че стъпи на правилата, които ние подготвихме още през 2009 г., когато аз бях зам.-министър на образованието. Хубаво е да има приемственост и съм доволен, че не се отказаха от идеята началният курс да приключва след 4. клас, а основното образование - след 7., както и да има възможност да се завършва училище след 10. - за тези, на които им стига да усвоят занаят. Има обаче твърде много въпроси, които не са доогледани. Влязат ли в сила в този вид, през септември един по един ще започнат да лъсват проблемите. По-разумно е да се направи друго и то е много просто - само да се запише в преходните и заключителните разпоредби, че законът ще влезе в сила на 31 август, но през 2017-а. Така ще има време всичко да се направи както трябва, вместо да се торпилира системата. Все още има време да се размисли.

Автор: доц. Кирчо Атанасов, учител, бивш директор на Образцовата математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ Пловдив, заместник-министър на образованието и науката (2005 - 2009 г.)

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.88 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ