+ Предложи новина
26.04.2017

До месец март 113 400 учители са получили увеличение на заплатите си

До месец март 113 400 учители са получили увеличение на заплатите си

  Към края на март 2017 г. 113 400 преподаватели и непедагогически персонал са получили увеличение на заплатите. Повишения са били изплатени в 2438 училища и центрове за подкрепа на личностното развитие, както и в 1522 детски градини. Данните бяха изнесени от заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова на заседание на Отрасловия съвет в МОН.

 23 019 педагози в училищата са получили увеличение до минимално договорените в Колективния трудов договор заплати за педагогически специалисти. Това прави малко над 35 на сто от всички преподаватели. Повишение над минималните заплати са взели 63% или 41 007 учители. Увеличения са изплатени и на 17 442 служители от непедагогическия персонал.

 40 училища са увеличили основната заплата на учителите си под 8%. Едва 23 училища не са вдигнали възнагражденията. Това е малко под 1% от всички учебни заведения. Общо 355 учители са останали със старите си заплати. 16 349 са работещите в 1768 детски градини. 10 129 от тях са получили увеличение до договорените минимални заплати за педагогически специалисти. Преподавателите в детски заведения с повишение над минималните възнаграждения за педагози са 4781. Увеличение има също за 16 021 души непедагогически персонал.

 Основните заплати в 54 детски градини са вдигнати с под 8%. 6% от педагогическия персонал в детските градини не е получил увеличение. Това са 981 учители в 246 градини, които са предимно малки - с една-две групи. Минималната заплата, договорена с анекс към колективния трудов договор от 2016 година, е 660 лева. Старши учител и старши възпитател трябва да получават най-малко 688 лв., а главен учител и главен възпитател – 726 лв. За директори на училища, детски градини и обслужващи звена договорената минимална сума е 825 лв., а за заместник-директор – 770 лв.

 В някои училища администрацията е получила по-голямо повишение, отколкото учителите, стана ясно на заседанието на отрасловия съвет. Заместник-министър Мария Гайдарова обеща проверки по всички сигнали, които постъпят в МОН. Ще бъдат проверени и училищата, в които възнагражденията не са увеличени. Целта е да се установят причините за това.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Тренировки по Футбол за начинаещи
Салса Плевен
Онлайн уроци по Английски
Частна детска ясла София център
Подготовка по Математика за кандидат студенти
История на Българския език
Тренировки по Баскетбол в Пловдив
Английска граматика онлайн
Уроци по Пиано Бургас
Изучаване на Английски език по интернет
Хип Хоп танци видео
Частни уроци по Математика Добрич
Интерактивни уроци по Английски език
Обучение по Компютърна грамотност
Курс Английски Варна
Модерен Балет София
Френски език уроци
Школа Модерни танци Русе
Школи по Английски език Пазарджик
Салса танци
Плуване за деца
Тестове Физика
Уроци по Турски език Варна
Частни уроци по Немски език
Математика за 7 клас
Курсове за Фризьори
Курсове Английски език
Йога Перник
Примерни тестове по География
Уроци по Информатика София
Професионални курсове Пловдив
Английски online уроци
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ