+ Предложи новина
20.04.2018

До една година всички училища в България ще имат интернет

До една година всички училища в България ще имат интернет

  Учениците от първи клас ще изучават предмет компютърно моделиране. Те ще се обучават на програмиране, писане алгоритми и други базови умения. Това предвижда проектът по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, обясни образователният министър Красимир Вълчев след старта на конференцията „От дигитални ползватели към дигитални създатели“. Проектът обхваща три ключови дейности. Една от тях е разширение на обучението по информатика и програмиране. От следващата учебна година малчуганите от трети клас ще започнат изучването компютърно моделиране като задължителен предмет, а след това надградят знанията си и в четвърти клас.

 Целта на проекта да се създаде допълнителното обучение по компютърно програмиране, което да обхваща учениците от 1 до 7 клас, подобно на националната програма за гимназии „Старт за IT кариера“, по която се обучават над 1000 ученика. „Като един от резултатите на този проект ще има и предложение за промяна в учебните програми, така че в по-голяма степен децата да бъдат обучени да бъдат дигитални създатели“, обясни министър Вълчев. В проекта е заложено и създаване на отворено образователно съдържание. С него учителите и учениците ще получат възможността да правят образователни ресурси и филмчета, които да могат да използвани от всички. Третата основна дейност, която е предвидена в проекта по оперативната програма, е свързана с обучението на учителите.

 Проектът е финансиран от 100 млн. лева, като до 2022 могат да бъдат използвани средства към предвидените в него дейности. По време на официалното откриване на конференцията образователният министър обясни, че неравенството в бъдеще ще е свързано с това къде ще има дигитални създатели, а не толкова къде има дигитални ползватели. Затова свързването на тези две умения с учебния материал е ключово за бъдещето. Той допълни, че трябва да бъдат вплетени във всички учебни програми и дисциплини, включително и традиционните. „Дигиталната ползвация е неизбежна. Трябва да се опитаме да бъдем крачка напред пред промените и да направим така, че образователните системи да създадат повече създатели.“, заяви министър Вълчев. (каренце) Wi-fi във всички училища до една година Образователният министър заяви още, че се надява в срок до 1 година да бъдат предоставени средства за изграждане на wi-fi мрежи във всички училища. В момента в около 1 300 образователни институции нямат свободен достъп до интернет. По-голяма част от училищата без wi-fi покритие са в по-малките населени места.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ