+ Предложи новина
29.08.2015

До 2020г. 560 млн. ще влязат в образованието по направление информационни технологии

До 2020г. 560 млн. ще влязат в образованието по направление информационни технологии

  560 млн. лв. Толкова е прогнозата до 2020 г. за инвестиции от бюджета в прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката. Те трябва да се изразходят за инфраструктура, образователно съдържание, IT обучение и системи за управление. Ако дори малка част от идеите се осъществят, средата и обучението в българските училища може да изглеждат по съвсем различен начин. Действията на взимащите решения по отношение на технологиите в образованието обаче не дават повод за оптимизъм. В момента се подготвя поредният транш за купуване на терминални устройства, без анализ как са били използвани досега и имат ли училищата наистина нужда от тях. През последните години техниката за учениците и учителите беше купувана точно по този начин - на парче, без ясни цели и често под натиска на заинтересувани компании. Оборудваха се кабинети, които стоят заключени от страх учениците да не счупят нещо. Директорите отделиха от бюджетите си за устройства, на които понякога не тръгва обикновено видео. И което е най-важно, държавата по никакъв начин не стимулира разработването и използването на електронни уроци - такива, които не са копия на хартиените учебници, а могат да са истински инструмент в помощ на учителите и родителите.

 Отделни организации и активни учители създадоха свои или адаптираха чужди онлайн практики, но те се разпространяват въпреки системата, а не с нейна помощ. На фона на това синдикатът "Образование" на "Подкрепа" предложи в бала след седми клас да влиза и оценка за поведението на ученика, като децата, на които през годините им е било налагано някакво наказание, да бъдат лишени от нея. Защото така изглежда модерното образование. Може да върнем и пръчките.

Източник: www.capital.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ