+ Предложи новина
16.03.2015

Директорката на Националното хореографско училище смятала народните танци за "селски"

Директорката на Националното хореографско училище смятала народните танци за

  Учениците от Националното училище по танцово изкуство излязоха на бурен протест с искане за оставката на директорката Анна Донева. Деца играха хоро пред вратите на учебното заведение с тъпани и скандираха своите искания. Издигнати бяха плакати "Оставка", "Не на порнографията", "Долу Донева", "Искаме си съблекалните!", "Искаме да танцуваме!" и др. Пред училището имаше и полицейско присъствие.

  Около 70-80 ученици от 11 и 12 клас от паралелките по народните танци твърдят, че са дискриминирани за сметка на класическия и модерния балет. "Държавният ни изпит трябваше да се проведе на сцена, но директорката каза, че такава за нас няма" заявиха момичета и момчета. Те обясниха, че веднага след като излезли на протест им съобщили, че се е намерила сцена, където да изтанцуват дипломния си спектакъл. Директорката не харесвала народните танци, смятала ги за "селски" и имала намерение да закрива паралелките, защото тя самата била балерина, разказват още децата.

  Заради бунта зам.-министърът на културата Боил Банов, пристигна в училището, за да разговаря с директорката. След близо 2-часова среща с ръководството и Анна Донева, чиято оставка искат децата, Банов заяви, че Министерството на образованието влиза на комплексна проверка в хореографското училище. Принципал на учебното заведение е именно културното министерство. Банов пое ангажимент към децата, че министерството пуска конкурс за директор на училището,което е част от исканията им. При всички положения, обаче сегашните абитуриенти ще завършат с директор Данова. Новият директор ще управлява учебното заведение най-рано от следващата учебна година. Зам.-министърът обясни, че няма пречка настоящата директора да се кандидатира отново. Той не пожела да вземе страна в спора, преди да е приключила проверката на просветното министерство, но призна, че е чул доста притеснителни неща от децата.

  Директорката пък има съвсем друга версия. Междувременно родители на протестиращите ученици също дойдоха да ги подкрепят и потвърдиха, че директорката има неглижирано отношение към народните танци. Родителите са изпратили днес писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, в което също застават зад децата си. В писмото те изреждат проблемите на децата си и посочват, че директорката е бивша възпитаничка на балетното училище, което не завършила, поради което в последните 4 години, откакто е начело на школото, е предприела реванш.

Източник: www.actualno.com

 
Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ