+ Предложи новина
19.11.2020

Директорка на училище в плевенско село пали парното и реже дърва

Училището в плевенското село Върбица моли за помощ с призив в социалните мрежи. Нямат пари за дърва и храна. Клип, на който се вижда как директорката на училището сама реже малкото дърва, с които разполага, беше споделян многократно в социалните мрежи. Ръководството на местното начално училище се грижи за 40 деца, които са в седмична форма на обучение. За да осигури топлина, директорката Поля Мерджанова сама си реже и цепи дървата за огрев. Тази учебна година училището започва да се задъхва финансово. Средствата не стигат за покриване на разходите.

 „Имаме недостиг на дърва. Кметството и дарители ни снабдяват, но това не е достатъчно. Сега, в пандемията, разходите ни се увеличиха. Трябва да се закупуват маски и дезинфектанти, бюджетът не ни стигна”, обясни тя. Децата в училището са от различни етноси, има и такива от социално-слаби семейства. Родителите им не могат да си позволят да им закупят нужните дрехи. 22 деца нощуват в училището през делничните дни. Средствата обаче вече не достигат и за храна.

 „За половин месец получихме доста дарения. За моя стаж от 25 години това е първата ни такава кампания. Получихме от цял свят дрехи и обувки. Вчера ни доставиха и лаптопи за всички деца. Имаме нужда от средства за дърва и за смяна на чиновете за учениците” призова Мерджанова.

 Тонка Иванова преподава на най-малките ученици вече 25 години. Трудностите, които среща, са единствено свързани с материалната база. "Имаме нужда да ни се сменят чиновете. Виждате, ние си ги боядисваме, нов шкаф имаме нужда. В града, като влезем в едно училище всичко е ново и модерно, а виждате при нас – всичко е от 60-те години", каза учителката.

Източник: www.nova.bg

Оценка 4.81 от 42 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ