+ Предложи новина
26.08.2020

Директор принуждавал учители да попълват анкети вместо ученици и родители

 Директорката на ПГ по автотранспорт „Гоце Делчев” в Пловдив напуска школото, след като бе разобличена от родители. Ваня Парашкевова е принуждавала класни ръководители да попълнят анкети, пратени от МОН, вместо родителите и учениците.

 Учебното заведение попаднало в извадка на министерството, с която то събира обратна връзка как е протекло обучението в електронна среда в трите месеца в края на учебната година, когато учебните заведения бяха затворени заради пандемията.

Директорката пратила файловете с линк до преподавателите и във Вайбър им дала указания анкетите от учителите да се попълнят от тях, а класните да нанесат отговорите във въпросниците за децата и семействата.  В чата между директорката и педагозите се вижда дори конкретно указание с норматив към конкретен учител: да попълни анкетата като преподавател, „а после  25 пъти като ученик и 24 пъти като родител”.

 Жалбата със скандалния чат по Вайбър е пратена до Регионалното управление на образованието. Ваня Парашкевова сама е подала молба за напускане, след като е била разобличена. Осъзнава и приема вината си, нейното обяснение е, че е била притисната от сроковете, каза началникът на РУО Иванка Киркова. Тя е приела оставката й и от 1 септември Парашкевова освобождава ръководната длъжност.

 Родители разказват, че мълвата за фалшификацията първо се разнесла сред ученици. Един от тях споделил с баща си, който потърсил обяснение от класната и заплашил със съд. Учителката се притеснила и показала извадки от Вайбър, в която се вижда, че натискът е бил върху всички колеги. Техни притеснения и въпроси са парирани от директроката с реплика: „Моля, класните ръководители да попълнят анкетите вместо учениците и родителите. И да приключим с въпросите на тази тема”.

 „Тези факти няма как да се скрият или оневинят. Класните ръководители  от страх от директорката изпълнили нарежданията. Така няколкостотин фалшиви и недостоверни  анкети били попълнени и изпратени до излъгания МОН. Децата  дочули  за това и  споделили едно с друго и така някои родители разбрахме какво е станало”, разказа една от майките.

 „Потресени сме от тази гнусна случка. Ние, група родители снемаме доверие от тази директорка. Не може тя да ръководи възпитателен процес на децата ни с такъв престъпен личен пример. Не може друг да казва какво мисли всяко дете. Не може друг да изразява моето лично мнение и на другите родители. Виновни са и класните, дето са попълвали анкетите, и задължително трябва да се извинят на нас, и на децата ни. Ще ги разберем. Но директорката  носи цялата отговорност и трябва да си отива. За такъв мащабен измамник няма място в училището на нашите деца. Искаме пловдивската общественост и другите родители да разберат за тази срамна и обидна  история”, пише в жалбата до РУО.  В нея се  изразява намерение, ако случаят се потули, родителите са започнат съдебно дело. Те настояват за нов „порядъчен и честен директор”. И уверяват, че са пратили скандалния чат и в МОН.

Ваня Парашкевова: Необмислена постъпка, бих се извинила

 „Нашите ученици са от различни етноси и някои не биха се справили с анкетите. Необмислено решение, да не кажа глупаво”. Така шефката на Автото Ваня Парашкевова отговори на въпрос защо е накарала класни ръководители да попълват анкети за дистанционното обучение вместо ученици и родители.

 „Аз напоследък така или иначе обмислят решение за напускане. Тежко ми беше и с дистанционното обучение в повече ми идваше работата. С напускането си се чувствам облекчена. Така е редно да се оттегля – с достойнство”, каза още тя. Запитана какви са плановете й след 1 септември, Парашкевова  отвърна, че не е мислила. В момента е ангажирана с подготовката на поправките на матурите – Автото е един от центровете за държавния зрелостен изпит по български език на 27 август. В отговор на настояването на родителите за извинение директорката заяви, че би поднесла своето.

Иванка Киркова, началник на РУО, Пловдив: Идват тежки дни за гимназията

 Предстоят трудни дни за ПГ по автотранспорт „Гоце Делчев”, коментира началникът на РУО Иванка Киркова. Тя е категорична, че фалшифицирането на анкетите е недопустимо. „Учителите също знаят, че е нередно. Това, че не се попълва хартиена бланка, а онлайн, не означава, че не може да се търси отговорност за подправяне”, заяви тя. В същото време Киркова изтъкна свършената от Парашкевова работа, откакто спечели конкурса за поста в края на 2018 г. Успяла да оптимизира заварения раздут щат, да стегне дисциплината и да вземе мерки срещу безпричинните отсъствия. На няколко пъти обаче срещу нея имаше жалби за лошо отношение, както и че пуши и употребява алкохол – обвинения, които бяха отправяни още докато ръководеше СУ „Св. Седмочисленици”.

 След напускането й от 1 септември училището остава без директор, а това е и датата, от която е в сила преобразуването му – то поема учениците на ПГСТ „Пеньо Пенев”, което вече няма да съществува като самостоятелно школо. От същата дата напуска и неговата директорка Светлана Попова. Трябва да поеме човек, който е запознат и може да действа веднага, каза Киркова, но не се нае към момента да назове име. 50-ината ученици от ПГСТ „Пеньо Пенев” ще учат в базата на Автото, но ще продължат да ползват пансиона на закритата гимназия, чиято база остава изцяло за ПГ  по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.91 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Математика София Борово
Йога на смеха
Преподавател по Английски език
Курсове по Руски език Варна
Курсове по Китайски език
Немски език в София
Сарасвати Йога
Учител по Математика Младост
Уроци по Информатика за начинаещи
Курсове за Маникюр Бургас
Уроци по Плуване цена
Уроци по Математика Дружба
Пилатес София
Уроци по Пиано Велико Търново
Декоративен Маникюр Ноктопластика
Говорим Английски Онлайн
Индивидуални уроци по Немски език Пловдив
Народни танци за деца
Подготовка за матура по География
Разговорен Английски
Частни детски градини Банишора
Курсове по Немски език
История на бмв
Упражнения по Френски език
Курс по Немски Варна
Уроци Английски София
Уроци по Рисуване за деца
Курсове по Масаж София
Езикови курсове по Италиански
Езикови центрове София
Народни танци Пловдив Кючук Париж
Школа по Пиано за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ