+ Предложи новина
19.03.2018

Директор на селско училище търси дрехи и обувки за бедни ученици

Директор на селско училище търси дрехи и обувки за бедни ученици

  Около 15 деца от първи до четвърти клас в новопазарското село Мировци са от изключително бедни семейства и буквално нямат дрехи и обувки, с които да отидат на училище. Това съобщи директорката на основното училище в селото Мариела Жекова, която търси помощ за своите възпитаници. В училището в момента има около 35 деца от селата Мировци и Тръница. Много от тях са от безработни ромски семейства, които са в изключително тежко социално положение. Има ученици от крайно бедно семейство с 10 деца, други са от семейство с 4 деца и малчуганите буквално нямат обувки, за да дойдат на училище в снега, разказва директорката.

 Тя обяснява, че положението е най-тежко за най-малките деца, които родителите често задържат вкъщи. Едно от момченцата в първи клас повече от месец не ходило на училище, защото нямало какво да си обуе в студовете. Днес детето най-после се появило в класната стая… по джапанки. Това принудило директорката на училището да започне да търси помощ за бедните си ученици.

 Трябва да направим нещо, за да им помогнем, тези семейства наистина са изключително бедни, призовава Мариела Жекова. Вече години наред тя и нейните колежки раздават всички дрехи и обувки от своите деца, а една от учителките урежда всяка есен доставка на дрехи – втора употреба от Нови пазар. Децата обаче се нуждаят от непрекъснати грижи, а на нас вече не ни остана какво да раздаваме, обяснява директорката.

 Тя е сезирала всички институции за тежкото положение на семействата, но от това няма особен резултат. Дори и когато не си пускат децата на училище, родителите няма как да бъдат санкционирани, защото са социално слаби, обяснява Жекова. А и въпросът не е да се глобяват родителите, а да се приберат учениците в класните стаи.  И без това децата тук намаляват непрекъснато заради масовата миграция на хората към Западна Европа. Само от Мировци има 30 деца в Германия, които подлежат на обучение, съобщи Мариела Жекова. Тя моли всички, които имат възможност да дарят дрехи и обувки на децата, да ги изпратят в училището в Мировци. Най-нуждаещите се ученици са на възраст от 7 до 10 години.

 Само ден след публикацията стотици хора от цялата страна и от чужбина са се обадили на директорката на учебното заведение Мариела Жекова с предложение за помощ. „От няколко дни телефонът не е спирал да звъни, обаждат ни се от Нови пазар, Шумен, Пазарджик, Пловдив, Бургас, Тервел, Варна, търсят ни и българи от чужбина и всички искат да подарят дрехи и обувки на нашите ученици“, разказа развълнуваната директорка, която трудно намира думи за благодарност.

„Толкова съм трогната! Не мога да повярвам колко много хора се отзоваха на молбата ни за помощ! Благодаря на всички добри хора, които ни потърсиха!  С тяхната подкрепа Българският Великден дойде тук при нас в Мировци и в навечерието на този светъл празник нашите деца получиха неочаквани подаръци!“, с тези думи на признателност Мариела Жекова благодари на всички за помощта.

 В училището вече са започнали да пристигат пратки с облекло и обувки за децата. Първото съобщение е получено от куриерска служба, която носи пратка от София. Доставени и няколко чувала с дрехи от жена от Нови пазар. Повечето от хората, които звънят, искат да изпратят дрехите на собствените си деца, но има и много, които казват, че ще купят нови стоки и питат за номерата на дрешките и обувките. Обадили са се и от търговски обекти, които искат да дарят част от своите колекции. Освен дрехи и обувки, хората изпращат учебни помагала, химикали, бои за рисуване. Децата са изключително доволни, радват се, че някой им е обърнал внимание и специално се е погрижил за тях, обяснява Мариела Жекова.

 След като училището беше засипано от дарения, сега ще има дрехи и обувки не само за най-нуждаещите се, а за всички деца, обеща Мариела Жекова. Тя обясни, че помощите ще бъдат разпределени между възпитаници на училището в Мировци, ще се заделят запаси и за следващата година, а каквото остане, ще бъде дарено на други учебни заведения в района, където също има бедни деца.

 Самата Мариела Жекова работи като педагог в основно училище „Васил Левски“ в с. Мировци от 1994 г. и въпреки че е шуменка, вече възприема себе си като човек от новопазарското село.  Затова тя познава всички семейства в района и знае кое от тях с какви трудности се бори. Директорката на училището може да бъде намерена на телефон  0878150237.

Източници: www.nakratko.bg    www.radian.bg

Снимка: БНР

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Испански София
Народни танци Пловдив Кючук Париж
Частна детска градина София Сердика
Частни детски градини София център
Уроци Китара
История и География
Курс по Немски online
Английски език начално ниво
Хоро в София
Курсове за Фризьор София
Курс по Английски език Стара Загора
Оперативно Счетоводство
Летни курсове по Немски
Курсове за Масажист
Уроци по Плуване за деца в Пловдив
Курс по Фризьорство
Йога видео уроци
Курсове по Английски език Лондон
Да учим Английски
Уроци по Български език за чужденци онлайн
Учител на Английски
Курсове по център Варна
Курс по Руски език Пловдив
Йога Лозенец
Индивидуално обучение по Английски език Бургас
Летни курсове по Немски
Балетна школа София Класически Балет
Уроци по Балет
Школа за Народни танци луди млади
Уроци по Руски език
История и цивилизация
Уроци по Електрическа Китара
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ