+ Предложи новина
04.05.2016

Диян Стаматов: Знам само едно-две хора, с ръченицата съм малко по-добре

Диян Стаматов: Знам само едно-две хора, с ръченицата съм малко по-добре

  Зная само едно-две хора, но мисля, че е достатъчно за да не се излагам. С ръченицата се справям малко по-добре от първокласник. Това сподели зам.-министърът на образованието Диян Стаматов във връзка с идеята учениците да изучават 22 вида български хора в процеса на обучение от 1 до 12 клас. По  думите му промяната не чак толкова голяма, защото български народни танци и сега може да се учат и никой не ги забранява. Според заместник-министъра всички се нуждаят от това обучение, защото танците са много и стъпките са различни. Основната идея е от 1 до 12 клас да има по 2 задължителни хора, които да се учат в синхрон с това, което се учи по музика, поясни зам.-министърът. Стаматов напомни, че това е добра възможност за двигателна култура и според него всеки би могъл да играе народни танци. По думите му учителите по физическо са подготвени достатъчно добре и няма нужда от нови възпитатели. Ако пък все пак няма подготвен учител - във всяко едно училище има добър състав от хора, които биха могли да упражнят тази дейност.

 Според работните учебни програми в първи клас най-малките ще се учат да танцуват "Боряно, Борянкe" и ръченична стъпка на място. Второкласниците пък трябва да усвоят в края на годината Кулско хоро и Омуртагско хоро. Учениците от 3-ти клас ще тропат Самоковско и Джиновско хоро, а от четвърти клас - Седенчица и известното Дунавско хоро, което по традиция звучи по Нова година. За петокласниците са избрани Право тракийско хоро и Тракийска ръченица, за шестокласниците - Малешевско хоро (само едно), а за седмокласниците - Пайдушка тройка и Добруджанска ръка. Нататък танците продължават да се усложняват. Осмокласниците ще усвояват Пайдушка четворка и хоро, специфично за техния регион. 

 Според сегашните програми по физическо възпитание и спорт между 9-и и 12-и клас фолклорните танци изпадат дори като възможност за допълнителни часове. Според новите програми обаче и по-големите ученици ще продължат задължително с хората - от Шопско и Македонско, Охридско и Дайчово до Ганкино (Копаница) в последния клас. Десетокласниците ще учат наред с "Елено моме" и гръцко сиртаки. Относно учебните програми Стаматов напомни, че са от 5 до 12 клас от 120 произведения 90 са на български автори, но количественият момент не е толкова важен.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ