+ Предложи новина
08.01.2021

Диян Стаматов: Учителите трябва да дадат положителен пример относно ваксинацията

  Доста са разнопосочни мненията на учителите и в София по въпроса дали да се поставят ваксината срещу Covid – 19, има голяма противоположност на желанието. Това коментира в предаването „Преди всички“ Диян Стаматов, директор на 119 СОУ в столицата и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Той отговори на въпрос колко учители искат да се ваксинират.

 „От 120 души преподавателски състав в моето училище желание да се ваксинират са изразили досега 16 човека, което е малко под 10 на сто. Интересното е, че когато непедагогическият персонал нямаха възможност да се ваксинират, имаха голямо желание да го направят, а когато получиха тази възможност, нито един от тях не се записа. Различни са причините са различни - че имат заболявания, че искат да изчакат, че нямат достатъчно информация“, обясни Стаматов. Той смята, че е важно педагогическият състав да се ваксинира, "защото обществото разчита на тях". По думите му именно учителите трябва също да дадат положителен пример относно ваксинацията. 

 „Аз преболедувах, но аз ще се ваксинирам още сега, аз съм в постоянна комуникация с много хора, искам да работя спокойно, за да излезем от тази ситуация“, разкри Стаматов.

 „Повече от 15 - 20 на сто очаквам да се ваксинират при първата вълна не по-късно от края на месеца. Но притеснителното е, че втората ваксина ще е доста по-късно, което ще ни създаде организационен проблем, затова е добре сега да се ваксинират като първа доза, за да не се забавят нещата“, каза още той пред БНР. Според него няма проблем с тръгването на учениците до 4 клас в час. 

 "За големите ученици е добре да се изчака първата вълна на ваксиниране на учителите, за да създаде известно спокойствие при тях, защото при учителите в горните класове има много голямо притеснение и ако ваксинирането се случи в края на този месец, съвсем спокойно от началото на февруари могат да се върнат в училище и горните класове – от началото на втория срок – 5, 7, 12 клас поетапно, за да няма струпване, стъпаловидно, после връщане пак дистанционно за кратък период на време", смята Стаматов. 

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ