+ Предложи новина
12.10.2023

Диян Стаматов: Традиционните родителски срещи са отживелица

 "Традиционните родителски срещи в този формат са отживелица и най-добре в София, и в големите населени места да ги изпратим спокойно в миналото". Това написа председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София - Диян Стаматов. Според него е необходим изцяло нов вариант на комуникация с родителите в София и в по-големите градове.

 "Във времето на новите технологии, в ръцете на училището е да се опита да направи промяна в комуникацията с родителите на учениците си. И то най-вече в София и в по-големите населени места", пише той. Стаматов е на мнение, че сегашният вариант на родителски срещи не носи нищо конструктивно, не дават нищо на родителите, освен негативно отношение към училището и учителите.

 "Комуникацията чрез електронния дневник е достатъчна, при добро и практично използване - така всеки родител получава наситена и реална информация за оценки, отзиви, домашни, поведение, закъснения, отсъствия и много съобщения", смята директорът. По думите му обаче това не е достатъчно.

 "Всеки класен ръководител има регламентиран час за консултации и срещи с родители. Този един ден в седмицата е достатъчен да бъде рационално осмислен и запълнен с ползотворни срещи. Един простичък график за разпределение на срещите с родителите, подготвен след проведен разговор - покана с родителите. Може да се даде възможност за един час да бъдат проведени срещи с до двама, трима родители. Да бъдат представени натрупаните отзиви за децата им, да бъдат споделени позитивите, но и пропуските в подготовката на учениците. Да се отдели малко, но лично и специално внимание на всеки родител с достатъчно конкретна информация. Нещо, което е важно за всеки родител и е полезно за двете страни. Такава практика има в много страни. Когато тя е добре обмислена, носи само позитиви за всички в училище", пише той.

Източник: www.dariknews.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ