+ Предложи новина
19.05.2016

Диян Стаматов: Този формат на матурата беше последният в този вид

Диян Стаматов: Този формат на матурата беше последният в този вид

  "Възможно е вашият информатор за матурите да е ученик, който се е прибрал вкъщи след изпита и е изпратил отговорите, или учител". Това коментира заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Коментарът му дойде, след като Нова ТВ успя да си купи верните отговори от зрелостния изпит по "Български език и литература" и да ги получи в реално време въпреки драконовските мерки за сигурност. Вчера бе сезиран и главният прокурор. С получените отговори на 32 въпроса се гарантира оценка от 4,50. Самото разследване е започнало преди повече от месец, докато се подбере правилната оферта в интернет. "Вие получихте отговорите в 10:15 часа, а в 9:01 часа ученикът вече може да излезе от залата. 32 букви от отговорите могат спокойно да бъдат изписани на дланта на всяка ръка", обясни Стаматов, но не отговори как е станало това на фона на наличието на камери.  В същото време заместник-министърът допусна, че възможно отговорите да са изтекли от някой учител, като изтъкна, че ако случаят е такъв, може много лесно да се установи кой е.

 Относно обещанието, че отговорите ще бъдат разбъркани, но на сайта на МОН беше публикуван само един вариант, Стаматов коментира: "Навлизаме в технология, която не бива да оповестяваме в момента, защото ще има още изпити".

 Той заяви, че е напълно възможно от следващата година министерството да предостави на зрелостниците всички възможни въпроси предварително, което да ги мотивира да учат: "Не е никакъв проблем това да стане за следващата учебна година - да издадем книга с всички въпроси". "Този формат на матурата беше последният във вида, в който в момента съществува", категоричен бе той. Вчера на БЕЛ се явиха 50 000 ученици.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ