+ Предложи новина
23.04.2015

Дипломираните екоспециалисти - без реализация след завършването

Дипломираните екоспециалисти - без реализация след завършването

  Средно по 711 екоспециалисти се дипломират в българските университети годишно. Според статистиката това са около 1% от всички завършили висше образование у нас. Според преподаватели тази тенденция на занижен интерес към специалността у нас се дължи на факта, че доста хора без необходимия образователен ценз се наричат еколози. А това значително смъква от престижа на специалността. Разбира се, най-значимият фактор при избор на професия - реализацията след завършването, също оказва влияние. У нас почти не се търсят екоспециалисти, а ако случайно човек попадне на обява в интернет, тя е за експерт в държавна структура.

  Въпреки многото минуси на специалността немалко млади хора се интересуват от еколожкото поприще. Част от тях предпочитат да запишат практики или стават доброволци към управлението на националните паркове. “Аз обичам природата, но определено не това е причината да завърша “Опазване на околната среда”. Още в първи курс ми се стори безсмислено да продължавам да уча това, защото дори преподавателите ми казваха: “Защо не се прехвърлиш в друга специалност? С тази и един лев няма да изкараш. Въпреки това не се отказах и още докато учех, си намерих работа по специалността във фирма за внос на рециклирана техника”, разказа Марина Николова, завършила екология в Софийския университет.

Тя обаче е изключение, защото повечето й колеги с години не могат да намерят работа по специалността.

  “Това според мен се дължи на хипарското им мислене. Към средата на обучението започват да се включват в екоорганизации, в които дори не им плащат, а само ги събират за протести и им промиват мозъците. Започват да се обличат развлачено и стават големи “защитници” на природата. Явно не разбират, че опазването на околната среда е сериозна професия, изисква много практики, специализации и най-вече познаване на законите. Не само добри намерения”, допълва Марина.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.92 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ