+ Предложи новина
28.08.2018

Девет свободни места за учители обяви директор на пловдивско училище

Девет свободни места за учители обяви директор на пловдивско училище

 Девет свободни позиции за учители обяви директорът на СУ „Паисий Хилендарски” в Пловдив Илия Къртев и телефонът му веднага загря, макар да е отпускар. Един през друг звънят да го питат за местата за учители по английски, математика, немски, информационни технологии, български език и литература, история, изобразително изкуство, начална училищна педагогика и НУП с информационни технологии. Миналата година Къртев имал отново десетина места, за които се явили 150 човека. В големия град няма проблем да се намерят хора, недостигът е в селата и отдалечените райони, коментира директорът. Наместват се и лобита - от познати до кметове звънят да кажат добра дума и да препоръчат някого на школския директор. Подборът обаче ще се направи от комисия по правилата, категоричен е той.

 До освобождаването на толкова много места в екипа на Къртев се стигнало след пенсиониране на четирима преподаватели. Математичката, от която директорът е много доволен, пък се омъжва. Съпругът е полицай в Сливен и не може да се премести под тепетата, затова се налага тя да се върне в родния си град. Къртев предложил да пусне година неплатен отпуск, за да запази мястото - кой знае как ще се завъртят нещата след 12 месеца. Булката обаче не искала и да чуе за вероятност семейният живот да не потръгне и да се върне под тепетата. Други две нейни колеги са бременни и скоро Къртев ще търси заместнички и на тях.

 Откакто съм директор, за 4 г. се пенсионираха 40 преподаватели само в нашето училище, описва той. Поел школото с едни от най-опитните преподаватели в града с най-дълъг стаж. Коефициентът за прослужено време, който даваме към заплатите, тук беше 1,2, а в целия Пловдив е не повече от 1%, казва Къртев. Това толкова тежеше на делегирания бюджет, че едва издържахме, описва трудностите той. В един момент започнала вълна от пенсиониране и зейнали много свободни места, които трябва да се попълват всяко лято.

 Идват кандидати с различен ценз и опит, казва директорът. При първото отсяване по документи комисията винаги подбира за допускане до интервю различен профил - и бакалаври, и магистри, и преподаватели с повече стаж, и по-млади. От около 30 човека се отсяват по 4-5 за място. На интервюто вече се вижда кой може да отговори на очакванията, казва Къртев. И обяснява, че в последните години с влизането в сила на новия закон изискванията доста се промениха. От педагозите се иска да отбират и от новата нормативна база, и от приобщаващото образование - да имат капацитет да работят с деца със специални образователни потребности и с хлапета от малцинствата. На 3 септември по обяд в СУ „Паисий Хилендарски” започват събеседванията с кандидатите за свободните места, а ако се наложи, подборът може да продължи и на следващия ден.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.85 от 34 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс Немски
Акустична Китара
Балетни школи Варна
Английски език за 2 клас тестове
Курсове за готвачи
Немски език Бургас
Балетна школа Варна
История и География
Тестове по Немски
Школа по Математика София
Шри Шри Йога
Курсове по Медитация
Учене на Английски език
Народни танци в Младост 3
Уроци по История за 6 клас
Езикови школи София
Уроци по Математика за 6 клас
Частни уроци по Български език и Литература Варна
Подготовка за матура по История
Школа по Пиано за начинаещи pdf
Курс по Фризьорство
Великденска олимпиада по Математика за първи клас
Курсове Маникюр и Педикюр
Частна детска ясла София център
Модерен Балет деца София
Индивидуални тренировки по Плуване
Уроци по Английски език София Младост
Online уроци по Руски
Народни танци за начинаещи в Надежда
Английски език начално ниво
Уроци по Турски език Хасково
Уроци по Латино танци Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ