+ Предложи новина
29.04.2015

Детска градина по... японски

Детска градина по... японски

  Революционната детската градина се намира в Токио, завършена е през 2007 г. и представлява овална сграда на два нива с открито пространство в центъра. Има малко стени, но за сметка на това много дървета, които растат през нея. Училището се състои от партерен етаж с класни стаи и открит втори етаж  - всъщност просто нисък покрив, на който децата си играят. Целта на сградата е да позволи на децата да са свободни и да се избегне постоянният контрол от възпитателите. Директорът на градината даже не е искал да има предпазни парапети на втория етаж - идеята му е била да се сложат мрежи по параметъра, в които да се хващат децата, ако паднат. За съжаление  правителствените регулации не биха позволили това, така че е трябвало да се направи компромисл Архитектът все пак използва идеята на директора и инсталира мрежи в дупките на пода, през които растат дърветата. Така децата могат да играят по дърветата и мрежите и учителите не трябва да се притесняват, че ще паднат върху учениците на долния етаж.

 В градината учат над 650 деца, а ако се прибави и детската ясла, те достигат 800. В средата на градината има затревена поляна, където децата могат да правят каквото искат. Те винаги тичат боси. На покрива също е позволена непрестанна игра. Когато мъничетата не се гонят в безкрайна овална надпревара на покрива, там се провеждат часовете по музика.

 Въпреки че Япония е известна с високотехнологичните си иновации, в градината няма нито едно от тях. Идеята на всеки един елемент от детската градина е да върне удоволствието от простите игри на отминалите времена. Съвременните изобретения очевидно отдалечават децата от сензацията да открият нещо ново и тук нито осветлението е автоматично, нито водата на чешмата се пуска с фотоклетка.  Децата с радост показват малкото пони, което се разхожда в градината. Оказа се, че те имат и собствена малка ферма, където отглеждат зеленчуци. А дете, което има рожден ден, винаги се разхожда триумфално в центъра на градината, поставено върху кончето. Без да бъдат непременно надзиравани, децата спазват всички необходими правила и играят на воля.

 Класните стаи не са наистина "стаи". Целият овал е отворен, така че децата могат да се движат свободно отвън "навътре", от една стая в друга. Тезука обяснява мотивите за това: "Когато поставите много деца в една "тиха кутия", някои от тях стават много нервни, но в тази детска градина няма причина да се изнервят, защото няма ограждения."  Очевидно няма и нужда децата да бъдат държани в клас. Ако някое хлапе не иска да остане в стаята, то си тръгва. Но ще се върне в края на краищата, защото сградата е кръгла. "Излизат и се връщат, това е естествен процес", казва директорът. При проектирането на сградата архитектът е изходил от идеята, че "децата трябва бъдат навън". Това води до дърветата във и около сградата, по които децата се катерят, както и до поставянето на капандурите във всяка класна стая.

 Друга част от градината, извън основната сграда, е площадката за игра. Структурата е 5 м висока и има седем платформи. Площадката също е кръгла, защото децата обичат да тичат в кръг. Благодарение на дизайна и вероятно на философията на училището като цяло децата от Fuji Кindergarten са много по-активни в сравнение с тези в други детски градини. Там те пробягват средно по четири километра на ден.

Източник: www.dnevnik.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Йога у дома
Урок по Английски за деца
Курс по Руски език Бургас
Курсове за Фризьор цени
Курс по Йога за начинаещи
Частни детски ясли Лозенец София
Бизнес Немски
Ноти за Пиано за деца
Курс Английски език Русе
Курс Счетоводство Варна
Курсове по Рисуване София
Частни уроци по Испански език София
Частни уроци по Руски език Варна
Уроци по Английски език Шумен
Групи Балет
Частна детска ясла София Красно село
Да учим Немски
Частни уроци Немски език Варна
Латино танци София Младост
Салса клуб Варна
Латино клуб София
Фризьор Варна
Аржентинско Танго Варна
Упражнения по Немски език
Курсове Счетоводство Пловдив
Уроци по Турски език за начинаещи
Учител по Английски Младост
Народни танци за начинаещи Пловдив
Онлайн Английски език
Компютърна грамотност за абсолютно начинаещи
Уроци по История Варна
Уроци по Латино танци
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ