+ Предложи новина
15.06.2018

Десетокласник създаде приложение, за да улесни учителите при съставянето на тестове

Десетокласник създаде приложение, за да улесни учителите при съставянето на тестове

 Десетокласник от Математическата гимназия в Пловдив създаде интернет приложение, с което учителите могат бързо и лесно да създават изпитни тестове, а после да проверяват автоматизирано как са се справили учениците. Сега половината училище е сърдито на Петър Бечев от паралелката по програмиране, защото софтуерът му генерира отделен тест за всеки и така изключва възможността да се преписва.

 Платформата „My exam” цели именно това - да улесни работата на учителя и да елиминира хитруването по време на контролно, обяснява създателят. В платформата учители и ученици се регистрират безплатно, но всеки има свой набор функции, позволени действия и достъпно пространство. Учителят има възможност да създаде тест, с който да провери знанията на класа. При въвеждането на всеки въпрос отбелязва верния отговор и колко точки носи той. След се като избере конкретна паралелка, системата разбърква въпросите, като подрежда в съответствие с тях и банка с верните отговори. Така по време на изпитването за всеки ученик има уникален тест и в целия клас няма два еднакви, така че с надничане през чиновете да могат да се препишат верните отговори от първия до последния въпрос.

 Единствената разлика при попълването им е, че отстрани на листа с въпросите има баркод. Той позволява после бланките да бъдат сканирани. Щом направи това, учителят се отдава на почивка, а системата проверява тестовете, описва действието Петър Бечев.

 Софтуерът позволява не само автоматично да се сборуват точките на всеки ученик и той да получи бележка, но и преподавателят да тегли друга полезна информация. Той има възможност да „изиска” различни справки - например познаваемост на отговорите за всеки въпрос, дял оценки от Слаб до Отличен. Така обратната информация е съвсем точна, а не обща представа, добита по време на проверяването на тестовете. И е много полезна на учителя да си направи изводи какво знаят учениците и къде имат дефицити, за да наблегне на пропуските. Системата е защитена и няма как учениците да изтеглят вариантите за теста, категоричен е Петър Бечев. Учителите в Математическата гимназия приемат иновативното предложение на възпитаника си и са готови да го пробват. Вероятно от следващата учебна година то ще се прилага масово по различните учебни дисциплини в училището.

 Петър още не е мислил как да защити идеята си и за евентуално патентоване. Първо трябва да се тества и да се направят подобрения, има време за авторските права, казва момчето.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.92 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ