+ Предложи новина
18.04.2019

Десет училища в столицата са най-желани от родителите на първолаците

Десет училища в столицата са най-желани от родителите на първолаците

 57 190 ученици, или с около 3 хиляди по-малко от м.г., се очаква да прекрачат за първи път училищния праг на 15 септември. Това показват данни на просветното министерство в началото на тазгодишната кампания 2019/20 г. за прием в първи клас. Вчера тя стартира в столицата, където се очакват 12 хиляди първолаци - почти толкова, колкото бе броят им и през м.г. В другите големи градове като Бургас и Варна подаването на документите започва след месец. 159 са общинските училища с прием в първи клас, съобщиха от Регионалното управление на образованието. "В тях има места за всички 12 хиляди първокласници", успокоиха оттам. Всяка година обаче има недоволни родители, тъй като традиционно напливът е най-голям за десетина училища, където шансовете за влизане са доста ограничени.

 Повечето от столичните школа вече са обявили на сайтовете си броя на паралелките и учениците, които смятат да приемат. 107-о ОУ "Хан Крум" смята да приеме 70 деца в 3 паралелки. В 51-во СУ "Елисавета Багряна" очакват 96 ученици в 4 паралелки (по 24 деца в клас), също както и в 133-то СУ "А. С. Пушкин". В 73-то училище с преподаване на чужди езици "Вл. Граматик" са планирали също 4 паралелки, но с по 22 деца.

 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов" пък е обявило прием за 5 паралелки от по 29 ученици, за да се отговори на големия обществен интерес. По принцип в клас може да има най-много 22-ма ученици в първи клас. С решение на директора и съгласувано с общината броят им може да се увеличи с 10%, т.е. до 24 деца. "В училищата, за които има огромен брой желаещи, броят може да се завиши и над 24, но вече с решение на министъра", обясниха от РУО-София. "Правим го, за да намалим социалното напрежение от страна на родителите", обясни директорът на 119-о СУ Диян Стаматов. В района на школото т.г. попадат около 500 деца.

 Отново важи принципът на уседналост - с най-голям шанс да бъдат приети в желаното училище са децата от т.нар. първа група - т.е. тези, чийто постоянен или настоящ адрес е в прилежащия район на школото и той не е променян през последните 3 г. Като нов критерий за 2019/20 г. е предвидено предимство за децата, които имат брат или сестра до 12-годишна възраст, учащи в желаното училище - те получават същия брой точки като учениците от първа група. Във втора група попадат децата с адресна регистрация в района на школото между 1 и 3 г., а в трета група - тези, които са сменили адреса си през последната 1 г. от датата на кандидатстване. В последната четвърта група са децата, чийто адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление. Ако броят на децата е по-голям от местата, се прилагат допълнителни критерии - деца с трайни увреждания над 50% или такива с един или двама починали родители получават по 6 т., други деца в школото над 12 г., както и завършването на подготвителна група в училището, носят по 4 т., дете от семейство с над 2 деца - 5 т., и т.н.

В Пловдив също от вчера могат да се подават заявления за записване в първи клас, като крайният срок е 3 юни, но ако родителят иска да подаде директно в училището документи, трябва да го направи до 31 май. В Бургас заявленията за прием в първи клас се подават от 13 до 23 май. Във Варна кандидатстването започва на 28 май и продължава до 1 юни. В Стара Загора електронната система за регистрация на заявления ще бъде отворена на 20 май, а крайният срок - до 31 май.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Урок по Английски език за 1 клас
Частно училище София
Урок по Народни танци
Тренировки по Футбол за деца в Левски
Кик Бокс Пловдив
Немски език за деца в София
Урок по Пиано
Уроци по Гръцки език Варна
Школи по Народни танци София
Уроци по Брейк Break
Плуване за деца в София
Курсове за Козметик
Курсове по Руски
Основи на Счетоводството
Руски език за начинаещи онлайн
Руски език падежи
Курсове по Компютърна грамотност
Уроци по Български език за чужденци
Класически Индийски танци
Народни хора
Уроци по Пиано Варна
Аржентинско Танго Варна
Частен учител по Математика
Курс Компютърна грамотност
Английски език за начинаещи
Уроци по Плуване за деца в Перник
Индивидуални уроци по Английски език Варна
Йога курсове уроци
Детска Футболна школа
Частно училище в София
Курсове за компютри
Тест по География и Икономика за 5 клас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ