+ Предложи новина
16.03.2021

Десет хиляди деца питат езиковите центрове: „Защо не ни позволяват да учим?“

 Асоциация на езиковите центрове в България изпрати протестно писмо до премиера, министрите на образованието и здравеопазването, областните и общинските кризисни щабове и директорите на РЗИ. В него се настоява да се даде възможност на децата да продължат да посещават езиковите курсове, за да се подготвят за кандидатстване.

 "Искаме да ни помогнете с отговора на един простичък въпрос, задаван ни всеки ден от хиляди деца, на които им предстои един от най-важните моменти в живота – кандидатстване в избрания от тях университет в България и Европа, по специалността, която вероятно ще бъде тяхната бъдеща житейска съдба. Въпросът е „Защо не ни позволявате да учим и да се подготвим добре за най-важния изпит за нас?“ Какво да отговорим на над 10 000 деца, на техните родители и близки? - гласи писмото. - Ние, езиковите центрове в България, сме поели ангажимент към тях още преди 10  г., когато те са престъпили прага на класните ни стаи за пръв път". 

 Протестното писмо отправя риторичен въпрос дали нистина образованието е прироритет за властта. Авторите сами дават отговор: "Съдейки по взетите решения от последната седмица, явно не е. Приоритет са ресторанти, молове, фитнеси и т.н. Не беше ли аргументът, учителите да бъдат ваксинирани едни от първите, именно този
– за да може да се провежда нормален учебен процес. За да няма тежки последствия за цяло едно поколение български деца. Оставаме с усещането, че се затваря не това, което е потенциално най-опасно за хората в настоящата криза, а това, което е най-лесно да се затвори. Да се затворят тези, които  са най-тихи, възпитани и има най-малък риск да протестират, или да излязат на улицата. А от друга страна, да се покаже, че се вземат мерки"-

 От асоциацията настояват за споделена отговорност пред децата, като се вземат предвид и  изследвания на  здравни институции по света. Цитират  Лондонския имперски колеж, според чието проучване  около 75% от случаите на коронавирусна инфекция се предизвикват от хора в активна възраст, между 20 и 49 г. При деца на възраст 10-19 г. процентът на разпространение е едва 10.3, а при най-малките – до 9 г.,  е едва 3,7%. Според Тексаската медицинска скала, училищата не попадат сред високорисковите зони. "Други попадат, но те явно са по-гласовити и агресивни в исканията си", се казва още в писмото.

 Авторите призовават да се помисли и за психическото здраве на децата след почти целогодишно онлайн обучение и липса на нормална социална среда. Данните в световен мащаб за психическите травми и депресивни състояния сред младите са плашещи, подчертават недоволните.

 Те настояват езиковите центрове да отворят с първото предстоящо разхлабване на мерките. А където в страната е разрешено обучението на деца от 1.-4. клас,  да се позволи и обучението им и в езиковите школи, както беше доскоро. Аргументите са, че групите в езиковите центрове са малки, занятията са само два пъти седмично, няма междучасия, бюфети, училищни дворове, няма смесване и засичане на потоци и групи. Спазват се противоепидемични мерки, а  голяма част от учителите вече са ваксинирани.

 Източник: www.marica.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Английски b1
Компютърна грамотност книга
Народни танци за начинаещи в София
Уроци по Математика София Надежда
Тестове по Английски език за 8 клас
Испански за начинаещи
Кандидатстване с География
Частни уроци по Немски Стара Загора
Частни уроци по Български език
Yoga mandala
Курс по Рисуване
It курсове Варна
Уроци по Пиано Варна
Школа Балет Бургас
Латино танци в София
Козметични курсове
Езикова школа Немски София
Уча се Английски език
Интензивни курсове по Английски
Индивидуални уроци по Английски език Варна
Сугестопедия Немски
Онлайн изучаване на Английски език
Онлайн курсове по Английски език
Изучаване на Немски език онлайн
Английски език за 4 клас
Компютърни уроци
Йога курсове Благоевград
Уроци по Плуване за деца в София
Уроци по История за 8 клас
Уроци по Математика за 6 клас
Аз уча Английски език
Школа за Народни танци слатина
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ