+ Предложи новина
09.08.2016

Декан обещава премия на всеки преподавател, довел мераклия за студент

Декан обещава премия на всеки преподавател, довел мераклия за студент

  След лова на покемони най-разпространеният друг лов е на студенти. Заради демографската криза и надпреварата на вузовете да заявяват все по-големи държавни поръчки и тази година остават стотици незаети места. Затова висшите училища са тръгнали на лов за студенти, използвайки различни хватки.

 В Аграрния университет (АУ) в Пловдив гръмна скандал, след като деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. Красимир Михов обеща по 50 лв. премия на всеки преподавател, служител или настоящ студент, който доведе мераклия да учи редовно обучение и успее да го запише. Деканът пише, че „отново са осигурени средства от анонимен спонсор за награда“ и че „ситуацията с с кандидатстудентската кампания през тази година е драматична“ – затова приемът на документи ще продължи без прекъсване чак до края на октомври. От електронното писмо става ясно, че към момента във факултета са се записали 67 редовни студенти, а бройките са 204, т.е. под 1/3. Затова доц. Красимир Михов призовава своите колеги и цялото „аграрно войнство“ да потърсят сред близки и познати хора в подходяща възраст, да ги агитират да подадат документи за специалностите във факултета – лозаро-градинарство, хидромeлиорации и декоративно градинарство, и лично ги придружат до комисията.

 След записването лобистите трябва да предадат трите имена на новия първокурсник и ЕГН-то му в деканата, защото „това е единственият начин да персонифицираме приноса на всеки и съответно да бъде поощрен за положените усилия“. Преподаватели, запознати със ситуацията във вузовете ни, прогнозират, че догодина мизата може да скочи двойно и дори тройно, тъй като на много от университетите ще се наложи да закриват специалности. Друга масова практика е даването на комисиона на фирми, които набират студенти от чужбина – предимно от Гърция и Турция.

 В почти всички университети има свободни места след третото класиране, установи проверка на „Труд“. В Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се търсят 66 за редовно обучение в направленията „Филология“, „История“ и „Религия и теология“. В Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ има свободни места в 39 специалности. Затова вузът приема документи на кандидат-студенти до 12 август включително и в същия ден е обявен изпит. В Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов имат вакантни още 562 места. От ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ отчитат 90% заетост на обявения прием, има свободни единични бройки в неатрактивни специалности. От СУ „Св. Климент Охридски“ съобщиха, че в началото на септември ще кажат колко са свободните места.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.92 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Online уроци по Италиански
Уроци по Английски език Бургас цени
Български Народни песни и хора
Спортни танци
Йога курсове София
Уроци по Тенис на корт
Курс по Английски език Бургас
Учител по Китара
Английски за деца Онлайн
Английски език за 1 клас
Йога курсове в София
Английски език за начинаещи
Школа Народни танци Варна
Индивидуални уроци по Математика София
Уроци по Английски онлайн за начинаещи
Уроци по Гръцки език София
Немски езиков център
Плуване уроци
Пробни матури по География
Курсове по Немски за деца
Уроци по Математика за 3 клас
Йога вкъщи
Уроци по Немски онлайн
Пилатес за стегнат корем
Латиноамерикански танци
Курсове по Български за чужденци
Онлайн тестове по Английски език
Матура по Английски
Частна детска градина София Бъкстон
Онлайн уроци по Немски език за начинаещи
Кик Бокс тренировки деца
Курс Английски Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ