+ Предложи новина
26.04.2016

Децата със СОП имат право да не се явят на националното външно оценяване в 4 клас

Децата със СОП имат право да не се явят на националното външно оценяване в 4 клас

  И досега тази възможност е съществувала в регламента, но не е била използвана. За да бъде освободено сега детето от полагането на тестове по четирите предмета на малките матури, трябва родителите да заявят желание за това и да представят решение на ТЕЛК. Реалното освобождаване обаче става с участието на класния ръководител и след решение на комисия към учебното заведение, обясни експертът по начално образование към просветния инспекторат Васка Атанасова. Другият вариант е семейството да заяви, че вместо писмен тест детето ще бъде изпитано устно. За учениците със специални образователни потребности, които ще се явяват на стандартното препитване, времетраенето е два учебни часа вместо един като за останалите деца. Общо 5985 четвъртокласници трябва да се явят на четирите изпита от националното външно оценяване в 4. клас тази пролет. Те са от 302 паралелки на 155 учебни заведения в областта. За няколко деца, които са слабовиждащи, МОН ще осигури материали с уголемен шрифт, съобщи Васка Атанасова.

 Малките матури започват на 10 май с математика, на 12 май е тестът по български език, на следващия ден - по „Човек и природа”, а на 16 май - по „Човек и общество”. Началото, както и досега, е в 10 часа. Училищните директори могат да направят промени в разписанието на часовете, за да положат четвъртокласниците изпитите точно по това време.

 И тази година няма родители, които да са заявили в инспектората желание да бъдат наблюдатели по време на тестовете. Регламентът позволява те да присъстват при разсекретяването на материалите, но не и в класните стаи. Колко учители ще бъдат ангажирани да следят за преписванеq е решение на комисиите по училища. Обикновено са по двама в стая, като техни колеги дежурят в коридорите. При нужда се мобилизират и даскали от прогимназията. Практиката е школските шефове да сформират поне две комисии. Едната е техническа за организация, подготовка на залите и материалите. Другата е за проверка на писмените работи, като може да е една по всички предмети или по всеки поотделно. При всички случаи тестовете на четвъртокласниците трябва да бъдат проверени най-късно 3 дни след провеждането на изпита и резултатите да се качат в специалната платформа, която ще бъде активирана малко преди старта на малките матури. За да няма технически гафове в деня, училищата трябва да изпробват предварително достъпа си до сайта. Всяко школо ще получи и своя индивидуална парола в запечатан плик, чрез която в деня на изпитите ще може да тегли материалите и чрез която после ще отчете резултатите на децата.

 Форматът на изпитите по четирите предмета остава без промяна. След офанзивата с малките матури в 4. клас началните учители, които извеждат този випуск, ще бъдат изправени пред предизвикателството наесен да поемат първолаците по новите правила на влизащия през август в сила нов Закон за училищното и предучилищното образование. За целта инспекторатът под тепетата вече е провел 8 обучения на над 300 преподаватели от всички училища. Анкетите на МОН в края на тези курсове показаха, че учителите са наясно с новите планове за първолаците, каза Васка Атанасова. Тя увери, че преподавателите от начален курс ще се справят, тъй като са свикнали на динамична работа, водейки часовете по няколко предмета. Освен това са по няколко в училище, което предполага взаимопомощ при възникване на трудности в резултат на реформата.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ