+ Предложи новина
03.04.2015

Децата ще започват училище и на 6, но само ако са подготвени

Децата ще започват училище и на 6, но само ако са подготвени

  Данните на Европейската комисия за 2013 г сочат, че 87% от българчетата от 4 до 6 години посещават детска градина. За сравнение средният обхват на децата в тази възрастова група за 28-те държави от Европейския съюз е 93.9%. Целта, която трябва да се постигне до 2020 г., е делът на обхванатите в предучилищна подготовка и възпитание да достигне 95%. Според гласуваните разпоредби задължителното предучилищно образование започва в календарната година, в която детето навършва 5 години. Подготовката преди училище е задължителна за 5-годишните, а училището започва в годината на навършване на 7 години. Това решиха депутатите от комисията по образование в парламента, които в сряда вечерта приеха на второ четене текстове от новия закон за училищно образование.

  Дава се възможност на родителите да изберат под каква форма да се провежда подготовката и препраща към друга, все още неприета, разпоредба, която предвижда различни възможности - целодневна, полудневна, почасова или самостоятелна организация, като последната означава, че родителят може да запише детето си в т.нар. кооператив или дори да го обучава вкъщи. Подобна възможност не се предвиждаше в първия вариант на закон, който ГЕРБ внесе в 41-вото Народно събрание. Депутатите се съгласиха с предложенията на Бойка Маринска (РБ) и Ирена Коцева (ГЕРБ), според които децата могат да тръгват на училище и на 6 години при желание на родителите и ако имат готовност за училище. Условията, при които ще се установява готовността за училище, ще бъдат уточнени в подзаконовите документи. Сега действащият закон също допуска децата да започват училище на 6 години, но преценката за физическото и умственото им развитие е оставена на родителите.

  Просветната комисия не прие идеята на Милен Михов (Патриотичен фронт), който предлагаше задължителната предучилищна подготовка да започва от 4-годишна възраст. Същата идея, предложена от ГЕРБ в по-предишния парламент, срещна яростната съпротива на ДСБ, БСП и ДПС. В сегашния вариант на проектозакона ГЕРБ се отказа от това предложение, но то бе внесено от патриотите между първо и второ четене. Обществото не е готово за такава промяна, при която задължителната предучилищна подготовка да започва от 4-годишна възраст, заяви пред комисията зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Депутатите не приеха и идеята на депутати от БСП, според която образованието е задължително до 18-годишна възраст и приеха да остане сегашната разпоредба - до 16 години.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Център курсове Варна
Училище на Английски
Онлайн уроци по Руски
Курсове по Френски Бургас
Балетна школа София учебна година
Йога курс Благоевград
Частни уроци по Италиански
Частни уроци по Български език Бургас
Уча Английски
Уроци Пиано деца
Курс по Норвежки език
Уроци по История Варна
Учител на Английски
Курс по Рисуване за възрастни
Летни курсове Варна
Курс по Руски език
Английски София
Уроци по История
Частни уроци по Немски език Хасково
Компютърна грамотност за абсолютно начинаещи
Курсове за Фризьори София
Курс по Немски език Русе
Уроци по Пеене
Компютърна грамотност онлайн
Уроци по Салса Пловдив
Уроци по Китара за начинаещи на Български
Частни уроци по Испански София
Фитнес тренировки за начинаещи
Уроци по Китайски език София
Обучение по Компютърна грамотност
Летни курсове по Английски за деца
Частни уроци по Биология Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ