+ Предложи новина
15.05.2018

Децата от 4 „А” клас на СУ „Любен Каравелов” в Пловдив очакват шестици на матурата

Децата от 4 „А” клас на СУ „Любен Каравелов” в Пловдив очакват шестици на матурата

 Таралеж с „Ж” написа целият  4. А от СУ „Любен Каравелов” в Пловдив. И сега чака шестици на първата от четирите малки матури на четвъртокласниците – по български език и литература. Изпитът бе за 6035 деца от 151 училища в Пловдивска област – повече, отколкото се явяваха през предишните години. Хлапетата трябваше да покажат владеене на правописа с диктовка за таралеж, който се изгубил в гората. А после да дадат отговор на 11 задачи върху текст за четене с разбиране. Той се оказа пак със зоо тематика. Вълци се опитват да се сприятелят с овцете, като преди това се отърват от кучетата на стадото. Добре, че овенът им подшушва, че ги мамят, обясниха децата.

 Лесно беше, но защото преди това се спукахме от тестове, отдъхна си на излизане Мая. С връстниците й вкъщи сваляли пробни варианти от интернет, за да се подготвят. А на Георги най-много му харесало да ги решава в клас на мултимедията. В крайна сметка Александра  не се затрудни да отсъди, че се пише избелели, а не избелЯли. С лекота хлапетата се произнесоха също, че думите изблея и заблея са сродни, а не синоними или антоними. Няма проблем и с местоименията, отсече Ивана. Георги Банков пък едва изчака да бие звънецът, след като изтекоха 40-те минути на националното външно оценяване, за да почерпи за рождения си ден. Така, като отметнаха подлозите в изреченията, четвъртокласниците минаха на бонбони и соленки.

 Вчера се проведе второто национално външно оценяване – по математика, а на 16 и 17 май са тестовете по „Човекът и обществото” и „Човекът и природата”. На тях учените ще отговарят на 16 задачи с избираем отговор и 3 отворени въпроса.

 Тази година резултатите се качват в нова платформа, която дава повече възможности за обратна връзка и анализ. В предишни кампании например нямаше възможност да се засече как децата са се справили само на диктовката и отделно на тестовата част. За новата версия са взети предвид предложените подобрения от учители и експерти. До последно те бяха на тръни дали системата ще сработи, защото при стрес теста на 3 май с пробно въвеждане на данни, теглене на парола и разсекретяване на тест по математика имало закъснение с около час.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ