+ Предложи новина
22.05.2020

Децата на родителите, загубили работата си в епидемията, остават без детска градина

 Малчуганите на родителите, които при кандидатстване за ясла или детска градина в София, са посочили, че работят, но по-късно са загубили работата си по време на пандемията, остават без забавачка. Това обясни пред шефката на Дирекция "Образование" в Столична община Мария Минчева. 

 „Всеки един критерий, който родителят е маркирал при кандидатстване, след това трябва да бъде удостоверен със съответния документ. Ако родителят не работи или е загубил работата си, а е заявил този критерий, той няма да може да му се зачете и директорът ще откажа записването на детето.”, пояси причината Минчева. Тя уточни, че от столичното кметство са направили анкета и 80% от родителите, включили се в нея, не са пожелали да се присъждат точки на загубилите работата си по време на извънредното положение.

 „Получих много имейли от родители, които работят на първа линия. Ако тези, които са загубили работата си, получат две точки, то борещите се с коронавируса ще бъда ощетени. Децата на родителите, които работят, няма да бъдат приети, защото сме приели на безработните.”, коментира  шефката на столичната дирекция „Образование”. Тя допълни, че няма как безработни и трудещи се родители да бъдат с равен брой точки, тъй като вторите ще трябва да напуснат, за да се грижат за децата си.

 Записването на приетите на първо класиране в столичните градини 9102 деца започна днес. То се случва на място в градини по график и във време, посочено от образователните институции, и при спазването на противоепидемичните мерки. „Родителите ще изчакват, ще има охрана, която ще ги посреща на входа и ще следи да няма струпване, всички ще ползват калцуни и маски, когато влизат. Надявам се да няма проблеми.”, обясни Петя Йосифова, директор на столичната детска градина № 48 “Братя Грим”.

 Във връзка с отварянето на забавачките тя коментира, че разполагат с големи занимални и столови помещения, затова могат да разделят децата на малки подгрупи и едните да бъдат с учителя, а другите с помощник-възпитателя. Така няма да има струпвания на малчугани. Йосифова обмисля и сутрин децата да се посрещат на двора, така че да има достатъчно пространство между тях, и след това група по група да се качват в занималните си. Директорката подчерта, че е невъзможно да се спазва дистанция между самите хлапета или техните педагози. „Ако детето плаче и му е тъжно да се раздели с мама, няма как учителят да не го прегърне, за да го успокои.”, коментира тя. Според Йосифова в групите ще има между 10 и 14 деца спрямо квадратурата на стаите във всяка забавачка. Тя посочи, че от анкетата на МОН става ясно, че 50% от родителите са склонни да пуснат децата  си на детска градина. „Това може би ще изключи възможността да правим критерии и избори кои деца да ги посещават, защото ние не може да поставяме ограничения и критерии.”, допълни директорката.

 Тя сподели,че дистанционните занимания на учителите и предложения за такива с родителите са протекли с голям интерес. Директорката даде пример за игра вкъщи, на която детето стои на прозореца и наблюдава какво се случва навън, след това да го рисува и разказва какво е видяло.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ