+ Предложи новина
04.07.2017

Децата, които гледат болните си родители - на ваканция в президентската резиденция

Децата, които гледат болните си родители - на ваканция в президентската резиденция

  Децата, които гледат болните си родители, са взети в събота от селото от съпругата на президента Десислава Радева. От “Дондуков” 2 не огласиха инициативата на първата дама, тя нямала намерение да я афишира. “Идва два пъти. Веднъж да проучи възможностите, а след това направо да ги вземе. С тях има социален работник от общината”, каза кметицата на селото Едита Текьова.

 Съдбата на Лили и Митко трогна цялата страна, след като “24 часа” разказа за страшната мизерия, в която живее семейството. Заедно с детските надбавки домакинството разполага с общо 200 лв. на месец. Наесен сестричката ще бъде в 5-и клас, а баткото - в 7-и. Преди първата дама да ги заведе в столицата, Лили и Митко бяха в София със семейство от Златоград, което живее в Германия. Тогава благодетелите взеха и майка им, за да не им е тъжно. Лили и Митко бяха щастливи, когато толкова много добри хора им изпратиха помощ, след като “24 часа” разказа историята им през пролетта.  Баща им Ангел получил два последователни инсулта и не се е лекувал. Тогава - преди 3 г., легнал на легло. Той се оказал и със счупена става на крака и дълго време отказваше да се оперира, но вече е претърпял интервенцията. 38-годишната майка също има здравословни проблеми и не успява адекватно да гледа децата си, но е много привързана към тях. Тя е сирак, родителите ѝ починали един след друг, когато била на 16 години.

 Малката Лили върти цялата къщна работа. Още от тригодишна се грижи за домакинството и дори изкарваше на паша магарето на семейството. От години пере всички на ръка”, разказва още кметицата на Вълчан дол. Двете деца ходят на училище в съседното село Давидково. Сега в дома им има течаща вода, но все още няма баня и пералня. “Предстои с помощта на дарители и на общината да им се подмени дограмата и да се ремонтира покривът на къщата”, добави Едита Текьова.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ