+ Предложи новина
09.07.2015

Деца от Велинград изработиха калъф за смартфон от минерала шунгит

Деца от Велинград изработиха калъф за смартфон от минерала шунгит

  Ученици от велинградското училище „Васил Левски" изработиха калъф за смартфон, който пази от вредните лъчения с помощта на минерала шунгит. Той се добива само в областта Карелия в Русия и се нарича често камък загадка. На външен вид прилича на въглища, но се е образувал в земните недра много по-рано - преди около 2 млрд. години. Съдържа фулерени - това е новата форма на съществуване на въглерода, която бе открита от руски учени. Смята се, че пречиства организма, увеличава имунитета и неутрализира вредните излъчванията от компютри, телевизори и телефони.

 За своя калъф учениците използвали прах от въпросния минерал, който се полепва върху повърхността на обвивката. Според авторите на проекта нежеланите въздействия се намаляват от 3 до 9 пъти, пише "Преса".

 Учениците участвали в кампанията „Изгряващи звезди" към инициативата „Джуниър ачийвмънт". Първоначално смятали да направят калъф с красив дизайн, но после научили за свойствата на тайнствения минерал, който бил изпитан в Института по електроника към БАН. Там доказали, че е подходящ за антирефлекторни покрития, защото има свойството да отразява вълни. Не е вярно обаче, че само в Русия има находища на шунгит. У нас се среща в две разновидности - розов, който се казва тулит и се смята за скъпоценен камък, каза минералогът Светослав Петрусенко. Среща се в Рила в района на Седемте рилски езера. Има и зелен, наричан анолит. Това са калциево-алуминиеви селикати, от които има находища и в Родопите.

 Учените са скептични към създаване на защитни продук­ти за мобилни устройства. Много по-правилно е производителите на телефони да ги оптимизират, така че те да са най-малко вредни. Апаратите трябва хем да са мощни, хем безопасни. Добре е да знаем, че при установяване на връзка телефонът работи с най-голяма мощност. Така че при една външна обвивка, която ограничава вълната от антената, телефонът ще е принуден да работи по-мощно и да излъчва повече. У нас се продават мъниста, пирамиди и други украшения от шунгит. Предлагат се и кръгли пластини срещу лъченията, които се поставят на задната страна на апарата и струват 7-8 лв. Това обаче е още по-абсурдно, тъй като вълната се разпространява праволинейно и не може да бъде привлечена от едно копче, коментират специалистите.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ