+ Предложи новина
09.07.2016

Деца от пловдивско училище събраха забравени здравословни рецепти

Деца от пловдивско училище събраха забравени здравословни рецепти

  Шестокласници проучиха какви здравословни храни е имало на трапезата на българина, преди да се заговори толкова за мюсли, киноа и чия. Издириха рецепти за баницата на баба и содената питка на дядо и ги събраха в кулинарна книга, която е указател за здравословно хранене, като стъпва на бита и традициите на българите. Изданието е резултат от проект, по който 6-а и 6-д в СОУ "Св. Патриарх Евтимий" са работили през цялата учебна година. Търсихме тема, която да може да се застъпи в обучението по различни предмети, разказват преподавателките Светлана Талева и Лиляна Тодорова. Така се спрели на здравословното хранене, което може да се разглежда интердисциплинарно. В часовете по „Човек и природа” децата наблегнали на това какво се купува на пазара. По история посетили Етнографския музей, за да видят как са живели хората в миналото, разгледали предмети от бита и решавали кръстословици. Така стигнали до първия извод - че в миналото българинът е водел по-здравословен живот, защото си е отглеждал и приготвял сам всичко, освен това много се е движел.

 По физическо шестокласниците се теглили, а по математика пресметнали коефициента на телесна маса. По английски превеждали събраната информация, а по информационни технологии систематизирали всички данни в стройни таблици и графики. Точно в 6. клас се изучава пресмятането на проценти и оформянето на диаграми, така че чрез проекта учениците тренирали на практика знанията си.

 Най-интересно беше, когато отидохме в биофермата на известен екохотел и месихме хляб, разказва Елена Коркинова. Тя и съучениците видели как се майсторят самуните, без да се ползват консерванти и оцветители. Домакините ги разходили и в стопанството с крави и коне. На чист въздух хлапетата се върнали към игри от миналото - прескочикобила, пускам кърпа и скачане на въже. Заедно с разнообразните занимания в часовете по различни предмети, участниците в проекта извършили и проучвателна дейност. Обиколили павилионите около школото, събрали информация от продавачите и установили, че най-много се купуват вредните чипсове и вафли, а много малко плодове.

 Шестокласниците минали и инструктаж как да четат етикетите и да избират какво да купят според съдържанието. В отделен урок сборили аргументите за и против употребата на палмово масло. С тъй наречените мисловни карти трябвало да защитят и двете тези. Така от една страна поставили вредата от употребата на заместители, от друга отчели, че производството на тази суровини осигурява препитание на много хора. По този начин косвено градихме способност да се мотивират и речеви умения, обясняват преподавателките.

 По история пък тийнейджърите трябвало да интервюират свои близки и да издирят здравословни рецепти от домашната кухня, като запишат и документират всяка стъпка в снимки. Събрал се толкоз материал, че накрая едва успели да подберат десетте най-добри рецепти за кулинарното си издание. Елена Коркинова участва с две - пълнените чушки на мама Сийка и содената питка на дядо. Откакто работила по проекта, шестокласничката е намалила чипса. Всеки ден на обяд хапва плод, а у дома е закон на вечеря да има и салата на масата. Тийнейджърката спазва и другото условие за здравословен живот - движението, като играе народни танци във фолклорната формация „Иглика”. Децата лесно се палят, а работата по проекта им даде самочувствие, отчитат Светлана Талева и Лилия Тодорова. Учениците успели да запалят дори и родителите си. През април заедно подредили базар в училището и успели да съберат неочаквано голяма сума - около 800 лева. С парите сега планират да направят зелен кът, като засядат растения и се грижат за тях. Учениците намериха общ език и между двата класа нямаше конкуренция, а си помагаха като един екип, радва се Лилия Тодорова. Учениците сами предлагали идеи. Поучат ли свобода, са много креативни, хвалят ги ръководителките. Проектът постигнал и друг ефект - деца с трудности в училище си повишили драстично успеха. Гордостта на екипа е момче, което преди получавало все между 3 и 4, а сега знанията му се вече за между 5 и 6. Децата се почувстваха значими и осъзнаха, че не е нужно на всяка цена да бъдеш първенец, за да си полезен, казват от училището.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Латино танци за деца в Пловдив
Езикови школи София Немски език
Курс по Испански език онлайн
Интензивен курс по Английски език intermediate
Курс по Сладкарство
Курсове Ноктопластика
Езиков център Варна
Френски език София
Кандидатстване с География
Спортен център Варна
Курс Математика Български
Пълен курс по Английски език
Частна детска градина София Света Троица
Тестове по Немски език
Плуване за деца София
Спортни танци Габрово
Частна детска градина София цени
Курс по Финанси и Счетоводство
История на българската държава и право
Частна детска ясла София Красно село
Курсове по Испански София
Зумба Латино
Клуб Салса
Школа Модерни танци Русе
Зумба танци в Сливен
Частно училище в София
Частни уроци по Литература Ловеч
Матури Английски
Азбуката на Испански
Интензивно обучение по Английски език
Езикови курсове Бургас
Йога за лице
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ