+ Предложи новина
10.02.2017

Деца от пловдивски села учат английски със спелуване

Деца от пловдивски села учат английски със спелуване

  Как ще ги стигнем американците, вече знаят в ОУ „Неофит Рилски” в село Ягодово, Пловдивско. А дали ще ги надминат - ще стане ясно на финалите на тазгодишното национално състезание по спелуване „Spelling Вее”. За поредна година селското школо участва в надпреварата. А сред отличниците, които произнасят буква по буква английски думи пред журито, винаги има и ромчета. Последния път Джесика от етномахалата даже замалко да стане победител. От училището очаквали това да се случи тази пролет, но междувременно семейството се е преместило в Монтана.

 Заслугата да се запалят местните деца по спелуването е на младата учителка по английски Златка Данова. Тя е възпитаничка на Английската гимназия в Пловдив, с магистърска степен и най-вече със сърце да работи с децата. По програмата „Твоят час” дори прекрачила границите на чуждоезиковото обучение и им преподавала танци.

 Американският маниер да се превърне ученето на английски в шоу е завладял още няколко селски училища от областта, където досега хлапетата са гледали надпревари по спелуване само в американските филми. Предстартова треска вече е обхванала 11 деца от 3. до 6. клас от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Марково. Школото за първи път тази година ще участва в състезанието. Децата вече учат списъка с 500 думи и са много ентусиазирани, разказа учителката им по английски Дафина Емилова. За нея участието ще е сверяване на часовника с другите учебни заведения - в селското училище има само по една паралелка във всеки клас и няма база за сравнение. Може да си повдигнем самочувствието или пък да се окаже, че имаме да наваксваме, готова и е за двата варианта Емилова. При всички случаи обаче ще има полза за учениците . Ще развият езиковата си култура и ще имат възможност за изява, обяснява преподавателката.

 Колежката в село Граф Игнатиево Снежана Христова също готви усилено възпитаниците си за словесните дуели, като ги препитва в междучасията и след часовете доколко са научили думите от списъка. Измежду десетимата участници най-големи надежди възлага на петокласничката, но всъщност няма високи амбиции за постижения. ”Работим повече децата да добият самочувствие и държа на това състезание, защото то е възможност да застанат на една сцена с останалите деца. Има разлика между града и селото и независимо какви иновативни подходи прилагаме, при нас кръгът остава по-стеснен”, обяснява учителката. Миналата година двама от нейните ученици стигнали до регионален тур. Случило се така, че не могла да ги придружи, тъй като датата съвпаднала с обучения. Решаващо се оказало смущението на хлапетата от Графа, когато срещу тях застанал англичанин и произнесъл думите, които трябва да спелуват. Именно заради това учителката гледа на участието повече като на възможност да се трупа социален опит, отколкото да се стигне до призовите места.

 И 14 деца от село Труд ще влязат в щатския модел на надпреварата по спелуване За школото това е трето участие. Децата имат голям хъс заради различния формат, минават предварителни тестове и много се вълнуват, разказа зам.-директорката та ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Маргита Гушева. Школото задължително участва и в съпътстващата инициатива - конкурс със снимки от състезанието.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ