+ Предложи новина
13.11.2018

Деца искат да ходят на училище, родителите им не дават

Деца искат да ходят на училище, родителите им не дават

 Eкипите за връщане на децата в училище посещават всеки ден домовете им и дори се налага да ги събуждат, за да станат за училище. Това заяви вчера образователният министър Красимир Вълчев пред БНР. „През миналата година записахме отново в училище 24 000 деца и 2000 отпаднаха. През тази година 9000 се върнаха обратно в училище. Общо това са 31 000 деца и проблемът е в това не да бъдат записани, а да бъдат мотивирани да посещават занятия редовно“, добави той. „Ако мотивирането на родителите не даде нужния ефект, се активират мерките за принуда като спиране на помощи, издаване на наказателни постановления от кметовете и другите предвидени от закона“, разясни Вълчев.

 В училищата се полагат още по-големи усилия, защото тези отпаднали деца много често не знаят български. Те пътуват много в страната и чужбина, женят се или се омъжват рано, което води до прекъсване на тяхното обучение. Вълчев сподели и думите на една учителка, пред която момиче помолило целият екип да отиде в дома й, за да накара майка й да я пусне на училище.

 “Следващата година за първи път средната учителска заплата ще надвиши средната за страната от може би над две десетилетия“, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. И поясни, че вече има увеличение в търсенето на професията учител от младите хора:

 “При всички случаи увеличението на възнагражденията увеличава желанието за включване в професионално направление в системата на висшето образование, които приключват със завършване на педагогическа правоспособност. Увеличава желанието на хора, които са придобили такава педагогическа правоспособност, но са напуснали системата“, коментира той.

 “450 милиона са допълнително средствата с източник държавния бюджет, от тях 330 милиона са за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти. Това са учители, директори и други педагогически специалисти, като психолози, педагогически съветници, логопеди и т.н. Отделно имаме 30 милиона за увеличение на възнагражденията на непедагогическия персонал с минимум 10%. Що се отнася до увеличението на възнагражденията на учителите, ще подпишем анекс към колективния трудов договор заедно със социалните партньори - това са синдикалните организации и организациите на директорите в системата. Във всички случаи ще имаме общо увеличение и това общо увеличение най-вероятно ще бъде 20%. С общото увеличение е много важно да мотивираме не само днешното поколение учители, но и бъдещите учители“, поясни министърът относно изразходването на отпуснатите 300 милиона повече средства в бюджета за образование за 2019 година.

 Красимир Вълчев посочи дисциплините, по които липсват преподаватели: “Традиционно липсват по езици и информационни технологии. Особено остър се оказа недостигът по математика и по физика По химия също очакваме това да се случи. Ресурсни учители, дори за начални учители имаме недостиг. Ние трябва да имаме повече учители, отколкото е необходимо на системата, за да можем да имаме подбор“, поясни той. И допълни, че относно областите, в които има липси, в момента няма такъв видим недостиг, защото "все още имаме резерви на пазара на труда“.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.86 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Нови уроци по Хип Хоп танци
Упражнения по Английски език за начинаещи
Уроци по Биология Варна
Салса Стамболийски
Online уроци по Италиански
Фризьорски курс капанов
Матура Български
Школи по Английски език Велико Търново
Гръцки език начинаещи
Курсове по Графичен Варна
Курсове Русе
Клуб по Народни танци
Салса уроци видео
Народни танци Варна начинаещи
Футболни школи
Индивидуално обучение по Френски
Индивидуални тренировки по Бокс Варна
Школа по Народни танци Бургас
Детски градини в София
Тренировки по Баскетбол в Бургас
Спортни танци Бургас
Български език матура
Матура по Математика
Уроци по Народни танци София
Индивидуални уроци по Рисуване
Школа по Математика
Уроци по Гръцки език Пловдив
Ускорен курс по Английски
Фризьорски курс Варна
Руски език уроци
Школи по Математика Пловдив
Уроци по Музика за 4 клас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ