+ Предложи новина
18.05.2022

Дебелянов е авторът, който се падна на тазгодишния зрелостен изпит

В Министерството на образованието и науката (МОН) тази сутрин беше генерирана изпитната комбинация за държавния зрелостен изпит по български език и литература. За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вариант 13. Броят на възможните комбинации за генерирането на изпита, заедно с темата, беше 5 859 375.

Интерпретативно съчинение на тема "Споменът - скръб и утеха" по стихотворението на Димчо Дебелянов "Аз искам да те помня все така" пишат зрелостниците на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщиха за БТА ученици от столични училища, които вече си тръгнаха от изпита.

Зрелостниците обясниха, че есето, което се е паднало на днешния изпит по български език и литература, е озаглавено "Тежестта на думите". Изпитът продължава до 12:30 часа.

За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани. Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Минималният брой точки, които зрелостниците трябва да получат на днешната матура, за да са взели изпита успешно е 30, а максимумът е 100 точки. 46 661 души са заявили желание за участие в този изпит.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ