Регистрирай се
+ Предложи новина

10.01.2019

Дават стипендии на учениците от защитените специалности

Дават стипендии на учениците от защитените специалности

  Целта на новите стипендии е да мотивират учениците, да намалят риска от отпадането им от училище и да удовлетворят потребностите на бизнеса. Освен за успех и на различни други основания, занапред стипендии ще има и за учениците, които се обучават в дуална форма, както и по защитени специалности или такива, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда. Това става ясно от проект на МОН за промяна на постановлението за отпускане на стипендии след завършено основно образование. Двата нови вида стипендии ще започнат да се отпускат от втория срок на учебната 2018/19 г.

 В момента месечните стипендии на гимназистите се дават за постигнати образователни резултати, за подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на отпадането, за подпомагане на ученици с трайни увреждания и за ученици без родители. Занапред месечни стипендии ще получават и младежите, обучаващи се в дуална форма (чрез практика) в класовете от първи гимназиален етап (8-10-и клас). Към тях се добавят и учениците, приети за обучение в 8-и клас по защитeните от държавата специалности или специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

 М.г. кабинетът определи 29 защитени специалности и 54 специалности с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда. Различното е, че при тях е разрешено сформиране на паралелки и с по-малко от минимално допустимия брой ученици с цел запазването им. Малко преди края на 2018 г. списъците с тези специалности бяха разширени - броят на защитените специалности се увеличи с 11 (с фокус върху секторите машиностроене, електроника и автоматика, моторни превозни средства и транспортни услуги), а на тези с очакван недостиг на кадри - с 3 (машини и системи с цифрово-програмно управление, промишлена електроника и технология на органичните вещества).

 Двата нови вида стипендии няма да се дават на всички ученици в дуална форма или учещи в защитени специалности, а въз основа на класиране така, както се предоставят стипендиите за резултати и за подпомагане на достъпа до образование. Те ще се спират при над 5 отсъствия по неуважителни причини през месеца, за който се полага стипендията. Младежите, отговарящи на условията за получаване на повече от една стипендия, ще могат да избират само една от 4-те вида стипендии (тук не се включват тези за деца с увреждания и без родители). Предвидена е обаче възможност, когато ученик е класиран за някой от двата нови вида стипендии и едновременно за стипендия за постигнати образователни резултати, да има право да получи и 50% от размера на стипендията за образователни резултати с цел стимулиране на учениците за повишаване на успеха им.

 През учебната 2017/18 г. в дуално обучение са включени 1749 ученици в 81 паралелки в 47 професионални гимназии и над 200 работодатели партньори, става ясно от мотивите към проекта. През т.г. пък дуално се обучават 1970 осмокласници, или общо 3884 ученици между 8-12 клас. Учениците, които т.г. учат в защитени професии, са 772-ма, а в специалности с очакван недостиг на кадри - 2697 младежи. Колко от тях ще получат стипендии ще стане ясно в началото на втория срок.

Източник: www.segabg.com

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове за Графичен
Уроци по Плуване за деца в София
Уроци по Английски език за начинаещи онлайн
Летни курсове по Испански език
Тренировки по Футбол за начинаещи
Уроци по Биология София
Учител по Английски език
Зумба танци видео
Курс по Френски Варна
Модерен Балет в Пловдив
Курс по разговорен Английски
Йога центровеит курсове за начинаещи
Индивидуално обучение по Английски език в София
Курсове Немски език
Курс по Испански Пловдив
Уроци по Биология 8 клас
Частни уроци по Литература Стара Загора
Салса и Латино танци
Уроци по Английски език София цени
Уроци Пиано
Уроци по Гръцки език Стара Загора
Курсове по Испански език Варна
Фризьорски курсове София
Уроци по Английски Младост
Курсове по Математика нпмг
Индивидуални курсове по Английски
Френски за начинаещи
Подготовка за матура по Математика
Школа по Английски език Стара Загора
Латино танци за деца Варна
Индивидуални тренировки по Йога
Народни танци Младост
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече