+ Предложи новина
12.02.2016

Даниел Вълчев: Смяната на учебници в средата на учебната година е пълен абсурд

Даниел Вълчев: Смяната на учебници в средата на учебната година е пълен абсурд

  Смяната на учебници в средата на учебната година е пълен абсурд. Това заяви в интервю за БНТ Даниел Вълчев от Движение „България на гражданите”. Вълчев, който е и бивш просветен министър, е категоричен, че в образованието не трябва да се допускат две неща – хаос в системата и някое дете да остане без учебник. Ако тези две неща се спазват, останалото било въпрос на технология. При проф. Тодор Танев ставало въпрос за учебните програми, а не за учебниците. Учебниците са производни на учебните програми, изтъкна Даниел Вълчев. Той посочи, че се сменят доста програми и хората са доста чувствителни, при това с основание, когато става въпрос за български език и литература, българска история. Затова нещата трябвало да се преглеждат много внимателно. Сгъстените срокове не винаги са най-хубавото нещо, предупреди Даниел Вълчев. Запитан дали трябва да бъдат отложени промените, които се обсъждат в последните седмици, той заяви, че обществото ясно трябва да знае между какво се избира. Факт е, че законът е едно голямо постижение за българското училищно образование. Още по времето, когато аз бях министър, имаше такъв проект, който като логика беше същия – с промени в структурата на образователната система в училищното образование и с ред други неща, които са важни, обясни ексминистърът на образованието.

 Той подчерта, че структурата води до промени, които изискват технологично време. По мнението на Вълчев за всичко останало, с изключение на учебниците, ще се успее. Няма как да се успее с издаването на новите учебници за първи и пети клас, защото за да бъде издаден един учебник първо се прави конкурс, в който да има максимален брой участници. Това обикновено отнема около 7 месеца. След това започват други процедури – специалисти го оценяват, учителите по съответния предмет. Това трае около 13-14 месеца. Фатално е закъсняването, заключи Вълчев. Той прогнозира, че новите учебници могат да се чакат края на есента, по-скоро към Нова година. Никой министър не трябва да разрешава смяна на учебниците в средата на годината. Даниел Вълчев смята, че новата просветна министърка Меглена Кунева и екипът й ще предложат това, между което трябва да се избира. Единият вариант бил законът да бъде отложен с една година, което според Вълчев не е добре. Вторият начин бил да се приеме компромисен вариант – да се започне със старите учебници, с компромисите, които това носи.

 Набрано е едно темпо и то не трябва да се губи. Трябва да се види кое е по-доброто и то най-вече за децата. Учителите и родителите трябва да са напълно наясно какво се решава и защо, между кои неща се избира и защо е избрана точно това. Това е трудно решение, отбеляза Даниел Вълчев и изрази съжаление, че мандатът на новия министър започва с този труден избор.

Източник: www.news.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове за Фризьори Варна
Български Народни песни и хора
Салса танци София
Курсове по Италиански Пловдив
Индийски танци уроци София
Тренировка по Футбол
Школи за Народни танци Варна
Модерен Балет за деца
Разговорен Английски София
Курсове по Рисуване Пловдив
Икономическа География
Индивидуални уроци по Китара
Руски език за деца
Курсове Английски Варна
Брейк танци за начинаещи
Курс по Норвежки език
Уроци по Пиано
Курс Немски Русе
Английски език за 2 клас тестове
Индивидуални уроци по Английски език София
Курс по Немски Стара Загора
Частни уроци по Рисуване
Подготовка за матура по Английски език online
Изучаване на Английски език онлайн
Балет деца Варна
Онлайн тестове по Английски език
Частни уроци по Немски София
Разговорен Немски онлайн
Фитнес тренировки за отслабване
Частни детски градини София Изгрев
Математика за 5 клас
Отслабване с Йога
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ