+ Предложи новина
04.03.2021

Д-р Янка Такева: Приоритетно трябва да се работи с децата в риск и техните семейства

 Ранното детско развитие става ключов национален приоритет. Около това се обединиха над 100 изявени български и международни експерти, които дискутираха конкретни мерки за развитие на работната сила в сферата на образованието, здравеопазването и социалните услуги, като част от формирането на цялостна държавна политика. Фондация „За нашите деца“ реализира първата конференция, посветена на изграждане и развитие на професионални компетентности за подкрепа на ранното детско развитие.

 Специалистите се обединиха около необходимостта от създаване на общ компетентностен профил на служителите в трите ключови сектора и развитието на интегрирани, интердисциплинарни подходи в сферата на ранното детство. Първите стъпки в тази посока вече са в ход. От септември 2020 г. експертен екип, който включва както български, така и международни партньори, в тясно сътрудничество с Министерството на образованието и науката, разработва Национална рамка за качество в образованието и грижите в ранна детска възраст в България. Документът предстои да бъде финализиран до февруари 2022 г.

 Един важен извод от дискусията е необходимостта от все по-активно овластяването на родителите от страна на специалистите, в хода на работа с най-малките. „Родителите оценяват много по-високо експертизата на професионалистите, работещи с децата, тогава, когато са активно въвлечени в процеса,“ сподели д-р Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За нашите деца“.

 Д-р Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, допълни, че приоритетно трябва да се работи и с децата в риск и техните семейства. България е една от първите страни, които още на ранен етап приемат законодателна рамка за приобщаващо развитие, но все още постигнатите в тази посока резултати не са задоволителни. Тя предложи интегрираният междуинституционален подход да приоритизира работата в две посоки – комуникация и развитие на комуникативни умения и приобщаване на родителската общност и ограмотяване на възрастните с деца 0-7 години. Не на последно място, стоят практиките на супервизия, която да гарантира поддържането на психичното здраве на работещите специалисти.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.9 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци Английски Пловдив
Китара уроци
Народни танци Пловдив Кършияка
Латиноамерикански танци видове
Курсове по Испански език Пловдив
Боксови клубове в София
Частни уроци по Литература Пловдив
Онлайн Счетоводство
Excel курсове
Уроци по Пиано ноти
Сарасвати Йога
Италиански език
История за 5 клас
Психология обучение дистанционно
Пилатес в Студентски град
Частни уроци по Английски в Овча Купел
Италиански курсове
Испански език Варна
Частни уроци по Математика за студенти
Руски език онлайн
Уроци по Латино танци Пловдив
Частни уроци по Литература Бургас
Частни уроци по Английски Красно село
Испански курсове
Тренировки по Футбол София
Частни уроци по Испански Варна
Изучаване на Немски език онлайн
Уроци по Математика София Младост
Латино танци уроци
Курсове по Рисуване Пловдив
Нива Английски език
Учител Брейк танци
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ