+ Предложи новина
15.06.2017

Чужди фирми у нас предлагат кариерно развитие на немскоговорящи младежи

Чужди фирми у нас предлагат кариерно развитие на немскоговорящи младежи

  Владеещите немски език и наши студенти в Германия могат да направят по-бързо кариера у нас, отколкото ако търсят реализация зад граница. Причината е огромната нужда от квалифицирани кадри с този език на пазара на труда в региона, стана ясно вчера на кариерен форум. Той събра в Градския дом на културата „Борис Христов” 18 фирми със седалища в Германия и Австрия, които имат клонове и у нас. Те предложиха конкретни оферти за работа. Въпреки че немски говорят 100 млн. души по света и той е един от петте основни езика, често за бизнеса не е лесно да намери квалифицирани кадри, които владеят точно този чужд език, призна Павел Ридигер, зам.-аташе на немското посолство у нас. Зам.-кметът Стефан Стоянов пък подкани тези компании да са проактивни, иновативни и да са готови да финансират в обучения на персонала, тъй като  тукашната икономика вече не е на нивото си отпреди 10 години. 

 Именно за да се срещнат потребностите на бизнеса и потенциалът на завършилите немски висши училища или езикови гимназии у нас, Германско-българската индустриално-търговска камара подема поредица инициативи. Целевите групи ще са среднисти и персонал с висше образование, като те изискват различни подходи, каза д-р Мариана Чолакова, която оглавява представителството на организацията в Пловдив. Догодина на същия кариерен форум ще бъде осъществена видеовръзка с Мюнхен, Дрезден, Берлин и още няколко града, където са най-големите общности от немскоговорещи български студенти. Интересът на работодателите е основно към тези от тях, които учат технически специалности. Така тези младежи, които в момента учат в чужбина, ще  могат да открият своя работодател и да решат да се върнат у нас.

 В последните години се увеличава броят на такива българи, които взимат диплома в Германия, но избират реализация в родината, каза още д-р Мариана Чолакова. Тя се съгласи със зам.-кмета Стефан Стоянов, че тук кариера може да се направи по-бързо, отколкото в Германия или Австрия, и даде пример със себе си. „Като не открива своите кадри тук, бизнесът вече поглежда към Македония, а все по-често се споменават дори Индия и Пакистан. Ние имаме потенциала на българите в чужбина, който трябва да се използва”, каза председателят на Германско-българската индустриално-търговска камара Митко Василев. Той подчерта, че през последната година стокообменът между двете държави  е достигнал рекорд от 6,7 млрд. евро, като експортът от България към Германия носи по-големия дял от тази сума. Това обаче се дължи и на немски фирми с представителства у нас. След 2 г. на спад се увеличават и немските инвестиции.

 В момента тукашното представителство на Германско-българската индустриално-търговска камара преговаря с пловдивска професионална гимназия догодина там да стартира паралелка с дуално обучение по мехатроника и немски език, която да подготви кадри за чуждите фирми от индустрията в региона.

Шефът плаща езиковия курс на персонала

 Въпреки възможностите и добрите перспективи за немскоговорещите, тийнейджърите все още се хвърлят да учат други чужди езици. Затова в опит да компенсира дефицита Представителството на Германско-българската индустриално-търговска камара в Пловдив организира курсове по икономически немски език.

 От 21 октомври до 24 февруари догодина курсистите ще преминат обучение в рамките на 102 академични часа, те обаче трябва преди това да имат поне 800 часа базова подготовка по немски. Курсът цели повишаване на езиковата квалификация на работещи хора и студенти и усъвършенстване на уменията им за комуникация в бизнес среда. Тъй като малцина отговарят на условието за вече натрупани определени знания по немски, се предвижда и разширяване на спектъра от курсове. Предстои да се предлагат и варианти работници и служители да учат немски от нула, като ще минават базова подготовка от 600-650 часа, а след това ще се профилират в специфичната терминология, която изисква техният бранш. Идеята е представителството да осигурява обучението заедно с Гьоте институт, а работодателите да поемат разноските. Фирмите са готови да инвестират в езикова подготовка на персонала, увери д-р Мариана Чолакова.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Упражнения по Немски език онлайн
Клуб по Народни танци
Уроци Плуване Русе
Индивидуално обучение по Математика
Курсове за Козметика
Тестове по История
Школа по Ориенталски танци Плевен
Задачи по Английски език
Уроци по Английски София
Летни уроци по Английски
Курс Козметика
Школа за Модерни танци Бургас
Италиански език курсове
Уроци по Салса танци
Интензивен Курс по Английски език
Балет деца маша илиева
Пилатес упражнение техника
Частни уроци по Испански Пловдив
Курсове по Френски Бургас
Уроци по Салса за начинаещи
Футболни тренировки за деца
Обучение по Френски език
Народни танци в Младост
Уроци по Шведски език
Раджа Йога
Уроци Китара Бургас
Уроци по Математика за 7 клас Пловдив
Английски език ниво b1
Курсове по Немски език за начинаещи
Курсове курс по Народни танци
Немски курсове
Уроци по Испански за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ