+ Предложи новина
21.06.2016

Българските учители не вярват на обещанията за по-високи заплати

Българските учители не вярват на обещанията за по-високи заплати

  Министерството на образованието се е ангажирало да работи по исканията на социалните партньори, отразени в колективния трудов договор. Това каза Аспарух Томов, който е председател на Независимия учителски синдикат към КНСБ, във връзка с промотираното от министъра на образованието Меглена Кунева увеличение с 10% на учителските заплати от началото на 2017 година, което стана на Националния учителски събор в неделя.

 В понеделник премиерът Бойко Борисов и от Министерството на финансите заявиха, че не са водени разговори за увеличение на учителските заплати от догодина. "Ангажиментът на министерството, както ние го разчитаме, е, че именно припознава тези искания и ще работи заедно със синдикатите и работодателските организации за постигане на тези задачи. Практиката обаче ни показва, че невинаги това, което ние залагаме, бива изпълнявано. От тук нататък ние ще търсим съдействие, ще търсим подкрепа и от Министерския съвет в лицето на премиера, и от Народното събрание, и от министърът на финансите", заяви той, цитиран от БНР. Вчера учителите чуха, че ще има увеличение на заплатите с 10%, коментира Иван Иванов, директор на Дойче шуле в Русе.

 "На този т.нар. събор, който ми приличаше на събор на БКП от едно време, всичко, както се казва, беше “цветя и рози“. Сведоха се нещата до това колко благородна е учителската професия, че е мисия, че децата са наши и т.н. Всичко това беше една голяма манипулация", заяви той. Според него истинските проблеми в образователната система не са били дискутирани. "Най-големите проблеми са свързани с т.нар. учебни програми, където принципът за достъпност е тотално нарушен. Това се оказва най-демотивиращият фактор в нашата система. Слабата подготовка на младите учители, които излизат от университетите", заяви Иванов. "Той смята, че проблеми има и в областта на висшето образиование и във формата на матурите – еднакъв за всички ученици, без значение по колко часа на седмица учат български език и литерарура", допълни той.

 Учители от Русе казаха, че те не вярват на такива обещания, докато не видят въпросното увеличение. "Неведнъж са обещавали, но никога не се получава. Те казват, че са 10%, но те ги пускат на училище. Като се разхвърли на целия персонал, се получава около 2-3%. Говорим за някакви проценти увеличение на заплатите, но не и за увеличение на издръжката на ученика и на делегирания бюджет. Не вярваме на такива смешки! Не вярвам, че ще стане повишение. Коренната промяна е вярата на хората в учителската професия. Как ще се възстанови тази вяра с 10%", заявиха те.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове за компютри
Индивидуални уроци по Латино танци
Курсове Английски език цени
Зумба в София
Уроци по Китара град София
Частни детски градини
Частни уроци по Испански език София
Интерактивни уроци по Английски език
Индивидуални уроци по Латино танци
Уроци по Испански
Психология курсове
Курсове по Графичен
Арабски танци
Индивидуални уроци по Йога
Зумба танци за отслабване
Курсове за Ноктопластика
История на Българския език
Народни танци Пловдив
Ускорен курс по Английски
Урок по Английски език за 2 клас
Индивидуални уроци по Плуване за деца
Курсове по Немски Русе
Частни уроци по Биология в Пловдив
Спортен център Варна
Английски език за 4 клас
Школа по Гръцки език
Курс Счетоводство
Учители по Математика София
Курсове по Козметика
Урок по Математика за първи клас
Футбол за деца в София
Школи Народни школа
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ