+ Предложи новина
04.10.2018

Българските студенти в чужбина предпочитат практически насоченото обучение

Българските студенти в чужбина предпочитат практически насоченото обучение

 Класическите академични университети по света стават все по-непривлекателни за българските студенти за сметка на висшите училища по приложни науки. Подобна тенденция наблюдават в тазгодишната кампания по прием на наши младежи в чуждестранни вузове консултантите от "Дарби", които този петък за поредна година организират изложението "Уча в чужбина".

 По данни на компанията 60% от българските студенти в Холандия, които за м.г. са били около 3000, например са избрали именно приложните университети. Причината според тях е не просто защото в класическите университети приемът и обучението са доста по-трудни, а защото българските студенти все повече предпочитат практически насоченото обучение.

 Въпреки че в университетите по приложни науки следването е с една година повече - 4 г. вместо 3 г., младежите ги предпочитат заради комбинацията между теория и практика (поне 2 стажа на година) и развитието на конкретни умения, необходими за трудовата им реализация.

 "По-малката група избира да продължи образованието си, следвайки високоакадемични стандарти с голямо натоварване, а повечето дават приоритет на последващата си бърза кариерна реализация за сметка на дългосрочното учене в перспектива", казват оттам.

 Страната на лалетата остава сред най-търсените от нашите младежи страни за обучение в Европа заради разумните такси (2080 евро годишно, а за първокурсници - двойно по-малко) и високото качество на обучение. Все пак най-популярната специалност остава международен бизнес и мениджмънт, следвана от инженерни и компютърни науки и изкуства и култура с превес на специалностите, свързани с дизайн. Родните кандидати за английска диплома пък са се увеличили двойно. Въпреки че от британското правителство потвърдиха, че и за 2019 г. финансирането за европейските студенти ще продължи, кандидатите все пак са несигурни заради предстоящия Брекзит, заради което кандидатстват "като за последно".

 Студентите, завършили компютърни науки, получават най-високи доходи след завършване на висшето си образование, показва доклад на британския институт за фискални изследвания, цитиран от "Дарби". Лидерът в класацията за 2018-а е специалността компютърни науки на Imperial College London със среден годишен доход от 50 хил. лири на новозавършил студент. На второ място са икономическите програми, следвани от дизайна. Специалността креативно писане пък носи най-ниско възнаграждение - около 9 хил. лири годишно.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Немски Варна
Частни уроци по Немски Пловдив
Да учим Немски онлайн
Курсове Ноктопластика Пловдив
Английски за начинаещи online
Шофьорски Курсове Ямбол
Езиков курс по Немски език
Курс по Руски език Бургас
Курсове по Английски език Бургас
Курсове по Английски език за възрастни
Уроци по Математика Овча Купел
Литература теми
Домашно по Математика за 7 клас
Курсове по Испански език Варна
Курсове по Японски
Фет бърнинг Йога
Курс по Холандски
Тренировки по Футбол за момичета
Уроци по Испански София
Курсове по Компютърна грамотност
Уроци по Китара цена
Учене на Английски Online
Английски език нива
Латино танци Велико Търново
Пилатес София Люлин
Уроци по Биология
Плуване ту София
Частни уроци по Математика София Дружба
Графичен Курсове
Курсове по Английски в Бургас
Учител по Математика София
Уроци по История за 8 клас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ