+ Предложи новина
20.03.2018

Български учител в детска градина в Германия: Тук поставянето на камери е немислимо

Български учител в детска градина в Германия: Тук поставянето на камери е немислимо

  Българска учителка, която работи в детска градина в Германия, е силно изненадана от вихрещия се месеци наред дебат за и против поставянето на камери в забавачките. От няколко месеца Наталия Андреева работи в детска градина в Дрезден, където поставянето на камери е дори немислимо. Не толкова, защото е незаконно, а защото няма причина.

 „В нашата детска градина за седем деца отговаря една учителка. Сега се говори, че ще ги редуцират до пет. В България две учителки трябва да гледат 20-25 деца. При нас има и деца със специални образователни потребности. За всяко едно от тях трябва да отговаря един възпитател“, обясни Наталия. По нейни думи няма проблемни деца. „Всички са изключително добре възпитани в семействата, като и градините имат своя принос за това. Например 4-годишни деца се хранят спокойно с лявата ръка. Сипват си сами в чиниите и след това си чистят. Ако някой не слуша, наказват го сам в друга стая. Това се случва без драми и всичко се оправя. Родителите са наясно и нямат проблем с това“, разказва българката.

 Същевременно децата се възпитават много свободно – при специални и внимателно контролирани занимания, могат да играят дори с огън. Тя посочва, че камери няма как да бъдат поставяни в детските градини, защото това би се възприело като действие срещу личната свобода на децата и персонала и е забранено със закон. Сигнали за насилие от страна на педагози и буйстващи деца няма. „Може би причината е в това, че семействата са спокойни. Хората са материално задоволени, посрещат нуждите си нормално и не са изнервени“, разсъждава Наталия.

 Това, което силно я е впечатлило е, че в началото не можела да различи децата със специфични образователни потребности. „Те са интегрирани изключително добре и почти по нищо не се различават от останалите“, категорична е тя. Има и друга разлика между българските и германските детски градини и тя е в размера на таксите, които плащат родителите. Ако в България за едно дете цената е около 60 лв месечно, то в Дрезден самотна майка плаща по 130 евро в държавна забавачка. „На цената се гледа като на нормална, защото, сметнете - квалифициран учител тук взима около 2-3 хиляди евро заплата. Такива са по трима в група“, посочва Наталия. Иначе в Германия има и денонощни детски градини, които обикновено се намират до болници и летища и са насочени основно към работещите там.

 Обикновените забавачки работят от 6 сутринта до около 18 ч. Децата остават там за 6 до 8 часа. „Майките тук обикновено работят или по 4 или 6-часови смени и нямат необходимост децата им да остават в градините по-дълго“, каза още учителката.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Руски език предлага вечерен курс
Частно училище София
Уроци по Музика за 4 клас
Английски език за 6 клас
Индивидуални уроци по Латино танци София
Курсове по Рисуване за деца
Гръцки език онлайн
Френски език курсове
Обучение по Информатика
Курсове по Гръцки език Благоевград
Индивидуални уроци по Фотография
Български език за чужденци
Уроци по Английски език за начинаещи
Италиански език онлайн
Индивидуални тренировки по Йога
Частни уроци по Немски Люлин
Уроци Плуване София
Учене на Английски език у дома
Как да научим Немски език
Тренирай с настроение Зумба
Фризьорски курс капанов
Английски език онлайн
Италиански език уроци
Тренировки по Бокс Пловдив
Балет деца Варна
Индивидуални уроци по Английски София
Бел 7 клас
Уроци Салса София
Хип Хоп танци София Младост
Английски за бебета
Частна детска градина София Павлово
Уроци по Английски език София цени
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ