+ Предложи новина
23.12.2018

Българчета в чужбина събраха средства в помощ на деца сираци от България

Българчета в чужбина събраха средства в помощ на деца сираци от България

 Българските ученици от Европейското училище в Брюксел събраха средства в помощ на деца, техни сънародници, лишени родителска грижа. В подкрепа на каузата те организираха благотворителен коледен концерт и базар, на който се продаваха картички, сувенири и украшения, изработени от самите тях. Събитието се проведе на 19 декември, а общата сума, която ще бъде дарена на фондация “Надежда за малките” е близо 3000 лева.

 Макар и далеч от родината, децата от българската секция, заедно с техните учители, полагат много усилия за популяризирането и запазването на нашите език, култура и традиции. С голямо старание всяка година те организират събития, свързани с официални за страната ни празници – изложби, концерти и тържества. Основната цел на проявата обаче е обединението и насърчаването на дарителството, дори и сред най-малките. По време на коледния концерт учениците пресъздадоха на сцената български обичаи и танци.

 “Всеки клас показа нещо различно – част от децата представиха танго, други български коледни традиции, сред които Коледарите. На сцената пресъздадоха как те идват, пеят и суровакат. Друг клас пък представи традициите на Бъдни вечер, доста автентично, с бъклица, постната трапеза. Получи се интересен баланс между модерното и автентичните коледни традиции”, разказа пред “Труд” Кръстьо Преславски, родител на две момичета – в трети и четвърти клас, които учат в българската секция на Европейското училище в Брюксел. Той обясни, че преди концерта в залата излъчили видео за децата от дома, на които каузата помага – разказ за техните истории и техните мечти. “Така учениците разбраха, че наистина могат да направят нещо добро за истински хора, с техния труд и с нещата, които направиха със собствените си ръце. Всички бяха изключително развълнувани и мотивирани”, каза още Преславски.

 В Европейско училище Брюксел 4 учат децата на български семейства, работещи в Европейските институции и живеещи в белгийската столица. Там се обучават общо около 3 000 ученици в осем различни езикови секции – английска, френска, немска, холандска, италианска, румънска, българска и естонска, където деца и учители работят в сътрудничество, толерантност и равнопоставеност.

 Българската секция в учебното заведение е открита през есента на 2012 година и е единствената в системата на европейските училища, която е форма на сътрудничество между членовете на Европейските общности. Тази система е създадена с Конвенция от 1957 година, която определя устава им и утвърждава тяхното културно многообразие. Учебното съдържание в тези училища е съобразено с Европейски образователни програми.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ